B. Němcová
Text dotazu
Dobrý den. Mám psát seminární práci na tema Slovenské vlivy ve tvorbě Boženy Němcové. Doporučíte mi nějakou literaturu? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, informace o slovenských vlivech na dílo Boženy Němcové byste mohla získat z následujících dokumentů :
1) JANÁČKOVÁ, Jaroslava. Božena Němcová : příběhy - situace - obrazy. Praha:
Academia, 2007. 309 s., [16] s. obr. příl. : il. (některé barev.), portréty, faksim. ; 25 cm
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200806/contents/nkc20081798111_1.pdf
2) OTRUBA, Mojmír. Božena Němcová : Studie s ukázkami. Praha : Svobodné slovo, 1964. 281, [3] s. : [24] s. fot. příl. ; 8°
3) URBAN, Zdeněk. Pozapomenutá tvář Boženy Němcové : Vztah Boženy Němcové k myšlence slovanské vzájemnosti a kulturám slovanských národů. Praha : Univerzita Karlova, 1970. 144, [1] s. : [9] s. fot. příl. ; 8°
4) Slovenské Pohádky : Z Uher ; Zpomínky z cesty po Uhřích ; Kraje a lesy ve Zvolensku. Svazek 1., II., III. / [napsala Božena Němcová]. V Litomyšli ; a v Praze : Antonín Augusta, 1863. 252 s. ; 16 cm
5) Život Boženy Němcové : Dopisy a dokumenty. 5. sv., Slavný rok 1855 (Vydání Babičky, čtvrtá cesta na Slovensko) / Uspoř. a pozn. opatřil Miloslav Novotný. Praha : Československý spisovatel, 1957. 456, [3] s. : [1], 12 s. obr. příl. ; 8°
6) Život Boženy Němcové : Dopisy a dokumenty. 3. [díl], Dvě cesty na Slovensko (1851 a 1852) / Uspoř. a poz. opatřil Miloslav Novotný. Praha : Československý spisovatel, 1953. 229, [3] s. : 12, [1] s. obr. příl. ; 8°
7) HALUZNICKÝ, Bohumil. Božena Němcová a Slovensko. Bratislava : Tatran, 1952. 341 s. : mp. ; 8°
8) Chyža pod horami a iné zo Slovenska / Božena Němcová ; Upravil a úvodem opatril F. Volf ; Kresbami vyzdobil Ján Hála. V Žiline : Učiteľské nakladateľstvo a kníhkupectvo O. Trávníček, 1927. 83 - [III] s. : [VI] obr. příl. ; 8°
9) Národopisné a cestopisné obrazy ze Slovenska / Božena Němcová ; [k tisku připravil a poznámky napsal František Váhala]. Praha : SNKLHU, 1955. 392, [2] s. ; 8°
10) Národopisné a cestopisné obrazy / [Autor:] Božena Němcová ; K vyd. připr. Zdeňka Havránková a František Váhala ; Doslov: Vítězslav Rzounek. Praha : SNKLHU, 1957. 360, [3] s. ; 8°
Resumé: Ve svazku jsou shromážděny práce Boženy Němcové o životě chodského lidu na Domažlicku, psané většinou jako dopisy do časopisů a novin v letech 1845 až 1848, a dále studie o životě na Slovensku, které byly uveřejňovány v letech 1854 až 1859. Připojeny jsou i některé dopisy a úryvky z korespondence, pokud dokreslují dalšími podrobnostmi obě hlavní themata. Němcová se neomezuje jen na zachycení života, lidových zvyků a krajových zvláštností, ale zároveň břitce komentuje zlořády feudalismu a panský útisk, který udržoval lid v bídě a duševní temnotě.
11) NĚMCOVÁ, Božena. Putování po Slovensku. Díl 1. V Praze : Kvasnička a Hampl, 1929. -- 330, [II] s. ; 8°
12) NĚMCOVÁ, Božena. Putování po Slovensku. Sv. 2.  V Praze : Kvasnička a Hampl, 1930. -- 375, [III] s. ; 8°
13) NĚMCOVÁ, Božena. Vzpomínky na Slovensko. Praha : Jan Laichter, [mezi 1850 a 1945]. -- 382 s. ; 8°
Odkazy na další literaturu byste mohla nalézt také v:
Bibliografie Boženy Němcové : Soupis jejího díla a lit. o něm / Miroslav Laiske. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1962. -- 484, [2] s. : [17] s. fot. a obr. příl. ; 8°
Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce  -- díl 3. M-Ř, sv. I. M-O / zpracoval autorský a redakční kolektiv, vedoucí redaktor Jiří Opelík.  -- Praha : Academia, 2000. 728 s.
Další dokumenty pojednávající o životě a díle Boženy Němcové získáte pomocí elektronického katalogu NK ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) zadáním výrazů božena němcová do pole předmět.
V databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících
(http://sigma.nkp.cz/cze/anl) jsme také nalezli jeden článek:
FEDOROVÁ, Iveta. Božena Němcová a její vztah k Slovensku. In: Čtenář. -- ISSN 0011-2321. -- Roč. 56, č. 11 (2004), s. 374-376.
Doporučovali bychom Vám také využít bibliografické databáze české literární vědy Ústavu pro českou literaturu AV ČR, konkrétně Bibliografie do roku 1945 (http://isis.ucl.cas.cz/?form=ret) a Bibliografie od roku 1961 (http://isis.ucl.cas.cz/?form=biblio), které bohužel v době zpracovávání dotazu nebyly funkční. Pro zadání dotazu můžete použít pole slova z názvu nebo předmět a výrazy kombinovat, např. němcová + slovensko (při použití znaménka $ budou zadané termíny rozšířeny o 1 a více znaků).
Můžete si také projít stránky Muzea Boženy Němcové  (http://www.bozenanemcova.cz/), které obsahují zajímavou rubriku Dotazy a odpovědi, kde byste možná rovněž mohla najít užitečné informace.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2009 14:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu