B. Brecht
Text dotazu
Hledam utlou knizku od B. Brechta, ktera byla napsana formou lehce zertovneho dialogu dvou panu v jedne nadrazni restauraci nekde ve Skandinavii. Brecht ji napsal nekdy v dobe 2. svetove valky,na uteku pred nacismem. Humor dilka byl prirovnavan k tomu nejlepsimu od J. Haska.
Odpověď
Dobrý den, pravděpodobně se jedná o knihu: BRECHT, Bertolt. Hovory na útěku. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 1964.
Hovory na útěku byly vydány také ve výboru z díla Bertolta Brechta: BRECHT, Bertolt. Kalendářové a jiné historky. 1. vyd. Praha : Odeon, 1989.
Kniha začíná slovy:" Válečná fúrie již spásla půl Evropy, ale byla dosud mladá a hezká a přemýšlivá, jak by se dalo skočit ještě na druhou stranu oceánu, když v nádražní restauraci v Helsinkách seděli dva muži a bavili se o politice, chvílemi se nejistě rozhlížejíce. Jeden byl vysoký, obtloustlý a měl bílé ruce, druhý byl zavalité postavy a měl ruce kováka."
(BRECHT, Bertolt. Hovory na útěku. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 1964.s.7)
V doslovu ke knize Ludvík Kundera píše:
"Nejnápadněji pro toto tvrzení mluví fakt, že Hovory na útěku, psané roku 1941 ve finské emigraci, jsou - myslím si to aspoň - Brechtovým dílem nejšvejkovštějším. K Haškovu Švejkovi, k této velké postavě první světové války, vracel se Brecht za druhé světové války nejednou: badatelé nalézají tu větší, tu menší procenta švejkovství v soudci Azdakovi z "Kavkazského křídového kruhu", v postavě Mattiho ze hry "Pan Puntila a jeho služebník Matti" i v Galileim. Pomlčíme už vůbec o celé hře "Švejk za II.světové války". Hovory na útěku, tyto zcela neantikizující dialogy, mají jen dva hrdiny, vlastně mluvčí: Ziffel je intelektuál (fyzik - tak jako Galilei!), Kalle je proletář - a oba jsou švejkovští od a do zet (nebo alespoň do ypsilon). Začíná to v jazyce a končí to ve filosofii; v postoji k vrchnosti, k událostem, ke světu."
(KUNDERA, Ludvík. Kouzlo fragmentu a víc. Doslov IN: BRECHT, Bertolt. Hovory na útěku. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 1964.s.77 ).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2009 15:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu