Aztékové proti Španělům
Text dotazu
Dobrý den. Chtěl bych poprosit o radu, kde sehnat dostupnou literaturu na téma \"ŠPANĚLÉ-AZTÉKOVÉ\".Jedná se mi hlavně o knihu s ilustrací dobových oděvů jak španělů, tak i aztéků. Předem děkuji za Vaši odpověď, ať kladnou či zápornou.
Odpověď
Dobrý den,
publikací ve fondu Národní knihovny k tématu Aztékové-Španělé je poměrně hodně a není v možnostech služby Ptejte se knihovny procházet veškeré materiály a posuzovat v nich výskyt ilustrací. Uvádíme Vám tedy, dle našeho úsudku, nejrelevantnější dokumenty, převážně se jedná o odborné publikace, které by mohly být doprovázeny ilustracemi či popisy vzhledu a kultury Aztéků a Španělů.
První skupinu tvoří publikace o říši Aztéku, dějinách Španělska:
KŘÍŽOVÁ, Markéta. Aztékové : půvab a krutost indiánské civilizace. Praha : Aleš Skřivan ml., 2005. 125 s. : il. ISBN 80-86493-19-9
STÁRKOVÁ, Jiřina. Aztékové : říše krve a lesku. Bratislava : Gemini, 1993. 168 s. ISBN 80-85265-99-0 (váz.)
(pozn. u záznamu je uvedeno, že se jedná o obrazovou publikaci)
VAILLANT, George C. Aztékové : Původ, vzestup a pád národa Aztéků. Praha : Orbis, 1974. 254, [4] s. : [48] s.
Sláva a pád Tenočtitlanu : Dobytí Mexika očima poražených. Z aztéckých a špan. originálů vybral, uspoř. a přel., předml. Hlas jedné vzdálené kultury naps., text komentoval a výtvarný materiál vybral Ivan Slavík. Praha : Odeon, 1969. 351 s.
OWUSU, Heike. Symboly Inků, Mayů a Aztéků. Olomouc : Fontána, 2004. 274 s. ISBN 80-7336-195-7 (brož.)
PRESCOT, William H. Die Welt der Azteken. München : F.A. Herbig Verlagsbuchhandlung, 1970. 156 s.
TARALLO, Pietro. Mexiko : po stopách historie. Praha : Knihcentrum, 1997.125 s. ISBN 80-86054-18-7 (váz.) (pozn. u záznamo uvedeno, že se jedná o fotografickou publikaci)
CORTÉS, Hernán. Dopisy : druhý a třetí dopis o dobytí Tenochtitlánu. Praha : Argo, 2000. 179 s. ISBN 80-7203-213-5 (váz.)
BARTOŠ, Ivan. Dějiny a kultura Španělska / Lubomír Bartoš. Brno : Masarykova univerzita, 1998. 148 s.
VOLNÝ, Zdeněk. Toulky minulostí světa. Šestý díl, [Objevitelské cesty, renesance a reformace, kolébka moderní Evropy]. Praha : Via Facti, 2004. 222 s. ISBN 80-239-2993-3 (váz.)
VINCENT, Mary; STRADLING, R.A. Svět Španělska a Portugalska. Praha : Euromedia Group : Knižní klub : Balios, 1997. 240 s. ISBN 80-7176-574-0
Dálé Vám uvádíme knihy o dějinách módy:
KYBALOVÁ, Ludmila. Středověk. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2001. 278 s. ISBN 80-7106-146-8 (váz.)
KYBALOVÁ, Ludmila. Renesance : (15. a 16. století). Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1996. 174 s. ISBN 80-7106-143-3 (váz.)
YARWOOD, Doreen. The Encyclopaedia of World Costume. London : B. T Batsford, 1988. 471 s. ISBN 0-7134-1340-9
Všechny uvedené publikace jsou dostupné ve fondu NK ČR, jejich dohledání přes katalog NK ČR, viz. http://sigma.nkp.cz/F/ , pokud je u záznamu uvedeno, že jde pouze o archivní nepůjčitelný exemplář, použijte naskenovaný katalog KATIF, viz. http://katif.nkp.cz/ , kde naleznete další exempláře.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.11.2007 10:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu