aventurin/avanturin
Text dotazu
V jedné knize je název kamenu aventurín a v druhé avanturín (název odvozen od slova avanturizace).Nevím které knize mám věřit.V té druhé kde je napsáno avanturín má dobré vysvětlení, ale co ta první?Prosím napište mi kterému názvu mám věřit.
Odpověď
Dobry den, na Vas dotaz je obtizne najit jednoznacnou odpoved. V publikacich pojednavajicich o drahokamech se objevuji oba dva nazvy s vice mene stejnou frekvenci. Pri tom pro variantu /"aventurin"/ jsme nasli v knize R. Dudi a L. Rejla Drahe kameny vysvetleni, ze pochazi s italstiny (/"per aventura"/ - "nahodne") a navazuje na nazev typu skla, ktere bylo v Italii vyrabeno na zacatku 18. stoleti. Podobne vysvetleni - ackoli pro variantu /"avanturin"/ - nabizi prirucka C. Hallove Drahokamy a polodrahokamy.
Encyklopedie (Universum: vseobecna encyklopedie nakladatelstvi Odeon, Vseobecna encyklopedie v osmi svazcich nakladatelstvi Diderot) a slovniky cizich slov (Slovnik cizich slov Ottova nakladatelstvi, Akademicky slovnik cizich slov nakladatelstvi Academia) uvadi obe dve varianty nazvu, pricemz variantu /"aventurin"/ uvadi jako hlavni.
Dle techto udaju by tedy byly spravne oba dva nazvy.
Je mozne, ze se nazev /"avanturin"/ pouzival spise drive (svedcilo by o tom uvedeni varianty /"avanturin"/ jako jedine varianty v Prirucnim slovniku jazyka ceskeho vydaneho v letech 1935-1957). Ovsem napr. Ottuv slovnik naucny uvadi jedine vysvetleni pojmu "aventurin" a to ve vyznamu druhu skla.
Zdroje:
Duda, R. - Rejl, L.: Drahe kameny. Praha: Aventinum nakladatelstvi, 1997
Hallova, C.: Drahokamy a polodrahokamy: nova prehledna prirucka a klic. Praha: Volvox Globator, 1996
Universum: vseobecna encyklopedie. Praha: Odeon, 2002-
Vseobecna encyklopedie v osmi svazcich. Praha: Diderot, 1999
Slovnik cizich slov. Praha: Ottovo nakladatelstvi - Cesty, 2000
Akademicky slovnik cizich slov. Praha: Academia, 1997
Prirucni slovnik jazyka ceskeho. Praha: Statni nakladatelstvi : Skolni nakladatelstvi : SPN, 1935-1957
Ottuv slovnik naucny: ilustrovana encyklopaedie obecnych vedomosti. Praha: J. Otto, 1888-1909.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2008 09:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu