Autorství při interview
Text dotazu
Pro potřeby katalogizačního záznamu a bibliografické citace - otázka: Je zpovídaná osoba (v mém případě vědec) spoluautorem článku, jehož podnázev je rozhovor. Novinář většinou klade jednovětné otázky a zpovídaný na ně odpovídá v jednom i více odstavcích. Je pak onen zpovídaný přímým autorem? Děkuji za odpověď a přeju krásný den.
Odpověď
Dobrý den,
podobný dotaz jsme již před časem zodpovídali, viz archiv dotazů Ptejte se knihovny na http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/citace-rozhovoru-v-casopise.
citace rozhovoru v časopise
Text dotazu:
... mi není jasné, jestli  je nutno uvést i autora, který rozhovor vedl, nebo jenom dotazovaného...
Odpověď:
... protože tento konkrétní případ normy pro tvorbu citací nezmiňují, použili bychom jako vzor bibliografické záznamy v databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl). U článků typu rozhovoru  je v údajích povinný údaj v citaci, tedy jako autor,  vždy uvedena dotazovaná osoba. Jméno osoby, která článek připravila (např. klade otázky), uvést do pole pro sekundární odpovědnost...
Příklad jednoho článku v bazi ANL, z kterého byste mohla vycházet:
Citace:
Maciuchová, Hana a Pecháčková, Marcela. 0dcházím, abych přišla. Instinkt, 2010, 9(7), s. 14-[19]. ISSN 1213-774X.
Maciuchová, Hana, 1945-
0dcházím, abych přišla / Hana Maciuchová ; zapsala Marcela Pecháčková. --  7 il.. -- Rubrika: Rozhovor
In: Instinkt. -- ISSN 1213-774X. -- Roč. 9, č. 7 (20100218), s. 14-[19]
Hlavní záhlaví   Maciuchová, Hana, 1945-
Název   0dcházím, abych přišla / Hana Maciuchová ; zapsala Marcela Pecháčková
Popis (rozsah)   7 il.
Zdroj. dokument   Instinkt. -- ISSN 1213-774X. -- Roč. 9, č. 7 (20100218), s. 14-[19]
Další původce   Pecháčková, Marcela
Poznámka   Rubrika: Rozhovor
Předmět. heslo   Maciuchová, Hana, 1945-
Předmět. heslo   herečky -- Česko -- 2010
Klíčová slova   * české herečky
Forma a žánr   * rozhovory
Skupina Konspektu   791/793 - Divadlo, film, tanec (obecně)
MDT   791/792.071.2-055.2
(047.53)
(437.3)
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2013 10:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu