Autorství básně Rytíř Smil
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se zeptal na autorství erotické básně Rytíř Smil. Některé prameny autorství přisuzují Jaroslavu Vrchlickému, může to být pravda? Děkuji Vám.
Odpověď
Dobry den,
bohuzel Vam nemuzeme dat jednoznacnou odpoved na Vasi otazku. Traduje se, ze basen rytir Smil je z pera J.Vrchlickeho, ale v pozustalosti v Literarnim archivu PNP rukopis teto basne neni a nelze proto autorstvi rukopisem dokazat. Poema vysla knizne nekolikrat, viz nize uvedene zaznamy, ale i v bibliografickem popisu autor neni jednoznacny.
Rytir Smil = Rycar' Blud / Jaroslav Vrchlicky ; [ilustrace Kaja Saudek]. -- 5. vyd. v R 3. -- Praha : R 3, 1999. -- 77 s. : il. ; 21 cm. -- (Amor ; c. 24)ISBN 80-85364-59-X (broz.) : Kc 49,00 ISBN 978-80-85364-59-0 (chyb.)
Na obalce uvedeno: 5., dopl. a rozs. vyd., 1. cesko-ruske vyd., 3. dvojjazycne vyd. -- Soubezny rusky text
Rytir Smil = Viscount Jerk / [ilustrace Kaja Saudek]. -- 1. dvojjazycna verze = 1st bilingual (Czech-English) ed.. -- Praha : R 3, 1994. -- 57 s. :
il. ; 21 cm. -- (Amor ; sv. 15)
ISBN 80-85364-46-8 (broz.) : Kc 30,00 ISBN 85 364-46-8 (chyb.)
Rytir Smil : verse neznameho autora s kresbami Kaji Saudka. -- 2., rozs. vyd. -- Praha : R 3, 1993. -- 63 s. : il. ; 21 cm. -- (Amor ; sv. 12)
ISBN 80-85364-41-7 (broz.) : Kc 25,00 ISBN 85 364-41-7 (chyb.)
Rytir Smil : Verse neznameho basnika / Uvod Radim Uzel ; Kresby Kaja Saudek ; Graf. uprava a obalka Ilja Ctvrtecka. -- Praha : R 3, 1993 (Praha :
Ceska typografie). -- 57 s. : obr. ; 20 cm. -- (Amor ; Sv. 9)
ISBN 80-85364-33-6 (broz.) : Kc 25,00
Verse jsou pripisovany Jaroslavu Vrchlickemu -- Ilustr. tit. list
Vrchlicky, Jaroslav, 1853-1912
Rytir Smil / [Autor: Jaroslav Vrchlicky, pseud.]. -- Praha : Fenix, 1932. -- 34 s. ; 8. -- (Soukroma knihovna Fenix ; Sv. 3)
S il. -- Bibliofilie s cis. 42
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2008 18:08
Wilhelm píše:
Sobota 22.06.2019 16:13
Když se koukáme kolem sebe, spoznáme v postavách v básni uvedených sami sebe. A máme býti nač hrdi!!!
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu