Autorská práva Jiří Mahen
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o informaci, zda se ještě vztahují autorská práva na dílo Jiřího Mahena. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
trvání práv k autorským dílům upravuje zákon 121/2000 Sb. (o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)). Dle tohoto zákona rozlišujeme práva majetková a práva osobnostní.
Majetková práva trvají, pokud není dále stanoveno jinak, po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti. Osobnostních práv se autor nemůže vzdát; tato práva jsou nepřevoditelná a smrtí autora zanikají. Po smrti autora si nikdo nesmí osobovat jeho autorství k dílu, dílo smí být užito jen způsobem nesnižujícím jeho hodnotu a je-li to obvyklé, musí být uveden autor díla, nejde-li o dílo anonymní. Ochrany se může domáhat kterákoli z osob autorovi blízkých, toto oprávnění mají, i když uplynula doba trvání majetkových práv autorských. Této ochrany se může vždy domáhat i právnická osoba sdružující autory nebo příslušný kolektivní správce podle tohoto zákona.
Toto jsou pouze stručné a nejdůležitější úseky ohledně trvání práv autorů literárních děl. Doporučujeme Vám uvedený zákon přečíst, neboť může obsahovat důležité informace pro různé případy užití cizích děl, příp. výklad specifických podmínek užití díla. Zákon naleznete volně k dispozici např. na http://www.mkcr.cz/cz/autorske-pravo/zakon/predpisy-zakonu-7611/, https://portal.gov.cz/app/zakony/zakon.jsp?page=0&nr=121~2F2000&rpp=15#seznam, http://ipk.nkp.cz/legislativa/01_LegPod/autorske-pravo.
Biografické údaje Jiřího Mahena jsou převzaty z autoritní báze NK ČR (AUT, http://aleph.nkp.cz/F/):
Mahen, Jiří, 1882-1939 - Narozen 12.12.1882 v Čáslavi, zemřel 22.5.1939 v Brně. Středoškolský profesor, redaktor, dramaturg, ředitel městské brněnské knihovny. Beletrista, básník, dramatik, kulturní pracovník.
Od smrti Jiřího Mahena tedy již uplynulo 70 let.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu