Autorská práva - ilustrace
Text dotazu
Dobrý den, mohu se zeptat, můžeme do atlasu a nástěnné mapy nailustrovat vlastní ilustrátorkou Rumcajse, Manku a Cipíska? Nebo tím porušujeme autorská práva? Moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Ilustrace je autorským dílem, a to jako takové může sloužit jako předloha, inspirace k dalšímu rozvíjení či zpracování, ale neměla by tím být porušena autorská práva původního autora.
Autorem uvedených animovaných postav je český ilustrátor Radek Pilař (1931 - 1993), od smrti kterého ještě neuběhlo 70 let a jeho díla jsou stále autorsky chráněna. Z toho důvodu se domníváme, že budete potřebovat licenční souhlas k tomu, abyste díla mohli použít a dále zpracovat.
Vycházíme přitom mimo jiné i z odpovědi na podobný dotaz, který se řešil na stránkách Bezplatné právní poradny. Jinak ale není v kompetenci služby Ptejte se knihovny poskytovat odborné právní poradenství. Proto Vám doporučujeme, abyste Váš dotaz konzultovali i s odborníky v oblasti práva, anebo se můžete obrátit na Ochrannou organizaci autorskou (https://www.ooas.cz/) a na Gestor – ochranný svaz autorský (http://www.gestor.cz/cs/).
Použité zdroje
ČESKO. Zákon č. 121 ze dne 7. dubna 2000, o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon). Online. In: Zákony pro lidi. 2010–2024. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-121. [cit. 2024-09-10].
Radek Pilař. Online. In: Wikipedie. Stránka byla naposledy editována 5. 5. 2024 v 08:27. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Radek_Pila%C5%99. [cit. 2024-09-10].
Kresby na sklo se známými animovanými postavičkami - autorské právo, autorský zákon. Online. In: Bezplatní právní poradna. 9. 3. 2019. Dostupné z: https://www.bezplatnapravni[…]-pravo-autorsky-zakon.html. [cit. 2024-09-10].
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.09.2024 20:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu