Autor výroku: "Vším, čím jsem byl, byl jsem rád..."
Text dotazu
Prosím, pomozte mi zjistit, komu patří výrok...
Vším čím jsem byl, byl jsem rád...
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že Vámi uvedený citát souvisí s básní "Vším jsem byl rád",
jejímž autorem je Jan Neruda. S jedinou výjimkou jsou sloky této básně
uzavřeny veršem "a čím jsem byl, byl jsem rád".
Celou báseň naleznete např. v knize Básnické spisy Jana Nerudy z roku 1898,
která je volně dostupná v digitální knihovně Kramerius
(http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/10817242, pro prohlížení je
nutné nejprve instalovat na Váš počítač plug-in DjVu od firmy Lizardtech -
http://www.celartem.com/en/download/djvu.asp). Báseň "Vším jsem byl rád"
naleznete v digitální knihovně Kramerius i v dalších sbírkách, např.  v II.
svazku Poetické čítanky z roku 1878
(http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20353362) nebo II. svazku
České poesie XIX. věku z roku 1897
(http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20124394).  Text básně je
možné vyhledat i na volném internetu
(http://missty.blog.cz/0807/jan-neruda-vsim-jsem-byl-rad,
http://cs.wikisource.org/wiki/Knihy_ver%C5%A1%C5%AF/V%C5%A1%C3%ADm_jsem_byl_
r%C3%A1d).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2010 14:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu