Autor obrazu - Skopalík, František
Text dotazu
Mám doma starý obraz - autor František Skopalík - Vídeň - prosím o informace - pokud to bude možné - o tomto autorovi. Děkuji.
Odpověď
Skopalík, Franta. *22./10. 1863 v Uhřičicích na Hané. Architekt. Rok pobyl na vys. škole technické v Praze, tři roky na polytechnice v Curychu, kde navštěvoval také malířskou školu prof. Stadlera. Pak v Mnichově, ve Švýcarsku, kde byl zaměstnán u anlické společnosti pro stavbu hotelů a při archaeologických vykopávkách v sever. Italii; nato byl u prof. Hasenauera(1893) ve Vídni, pak v Berlíně.Cestoval po Rýně, Belgii, Francii, Italii a v Egyptě. Roku 1895 zařídil si vlastní atelier ve Vídni. Vystavoval vícekrát ve Vídni (Künstlerhaus), v Olomouci (na výstavě umělců Moravanů, obou národností), na uměl. prům. výstavě v Londýně, ve Štýrském Hradci, Linci, Bernu, Curychu a v Hodoníně. Je členem S.V.U.M. v Hodoníně. Rakouský stát od něho objednal v 1. 1901-1902 návrh na státní hřebčinec v Písku, r. 1900 návrh na uspořádání výstavy st. minocvny pro svět. výstavu v Pařízi.Dále jsou od něho dva velké pohledy na Luhačovice a Prahu pro cestov. loď "Helnan" (1910), v l. 1911-1913 různé práce pro terstský "Lloyd" a jiné.
Citováno z: TOMAN, Prokop. Nový slovník československých výtvarných umělců. 3. značně rozš. vyd. Sv. 2., L-Ž. Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1993, s. 454. - signatura Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje je 32a5341-2.
Podobné informace jsou také dostupné v publikaci: Masarykův slovník naučný : lidová encyklopedie všeobecných vědomostí. Sv. VI. Praha : 1932, s. 664. - signatura IIIB498-6.
Novější informace se nepodařilo nalézt.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
06.12.2007 17:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu