Autor, název písně. Kde najít celý text?
Text dotazu
Pomůžete najít budovatels.píseň, ve které je \"Poručíme větru, dešti, kdy má
pršet a kdy vát\"? Hledáme též (snad na texty Vít. Nezvala) 2 písně - v
jedné je \"...sláva vínu,zazpívám vám kavatinu\". Ve druhé...\"pane,
navštivte můj krámek,kupte si mé korále..\"
Dobrý den,
před časem jsem hledala tři písně, u jedné z nich už si někdo z přátel vzpomněl text, přeposílám (zatím bez názvu, autora, melodie).
Zmínili jste, že se na citát "Poručíme..." lidé často ptají, ale zatím že se nenašel text, ani autor. Možná podle začátku CHLAPCI A DĚVČATA VPŘED by se už autor našel?
(ale víme, že nejde o píseň "Stavíme nový svět" to je něco jiného).
Mohl by snad autor být P.Kohout? Pokud zjistíte autora, či sborník kde je píseň i v notách, dejte prosím vědět. (možná ve školním zpěvníku pro základní školy v
50.letech?)
U dalších dvou písní, které nadále hledáme, by mohly být začátky "Nazdar hoši, sláva vínu" a "Pane, básníci jsou prostí" . Snad by něco z toho prý mohlo být od Nezvala, z Loretky, něco event. i od jiného autora, parodie na Nezvala - nevíte snad, kdo ho parodoval?
Moc děkujeme za případné stopy.
Subject: "Poručíme větru deštii"
Chlapci a děvčata, vpřed
stavíme nový svět
jeden - ten má malou sílu,
proto všichni ruce k dílu
stavíme nový svět
chlapci a děvčata, vpřed!
Rozsvítíme slunce štěstí
pro každého bude hřát
poručíme větru, dešti,
kdy má pršet a kdy vát.
Proměníme celou zemi
v rudých květů záplavu
dokážem to všichni s všemi
od východu k západu!
Odpověď
Dobrý den,
verš "poručíme větru, dešti, kdy má pršet a kdy vát" ... je velmi známý, používá se i jako slogan. Dokazuje to např. velké množství odkazů na internetu. S autorem textu je to už ale méně jasné.
Konzultovali jsme dotaz s kolegy z Hudebního oddělení NK ČR. Díky snaze kolegu a určité náhodě se podařilo najít autora hudby i autora textu písně, kde se vyskytuje "poručíme větru dešti":
Písnička mladých budovatelů. Slova Václav Čtvrtek, hudba Alois Palouček.
Praha: SNKLHU, 1955.
Hudebnina je ve fondu Hudebního oddělení NK ČR pod signaturou 59 F 4752 a 59 E 5125. Toto autorství potvrzuje i aktuálnější článek na stránkách Českého rozhlasu:
https://dvojka.rozhlas.cz/kremilek-i-rumcajs-slavi-110-let-sveho-autora-deset-faktu-ktere-vas-na-vaclavu-8459802
Co se týče verše "Pane, básníci jsou prostí", tak skutečně jde o text V. Nezvala. Vyskytuje se v písni s názvem Rue de la Gaité, kterou mimo jiné nazpívala Jitka Molavcová v roce 1975.
https://www.muzeum-hudby.cz/vinyl-detail/jitka-molavcova-jitka-molavcova-3313297
https://www.supraphonline.cz/album/562246-pisnicky-a-songy-s-texty-vitezslava-nezvala?trackId=5568210
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.05.2008 08:53
Alsen Hanson píše:
Neděle 20.12.2015 19:29
Po sedmi letech doplňuju, že jedna z dalších hledaných písní "pane, navštivte můj krámek, kupte si mé korále" je Nezvalova báseň "Rue de la Gaité" ze sb. Sbohem a šáteček (začátek básně je správně "Pane, navštivte můj stánek, / kupte si mé knoflíky"; veršem "Pane, básníci jsou prostí" začíná jedna z dalších strof). Tato Nezvalova báseň byla v roce 1938 zhudebněna E. F. Burianem, nazpívala ji například Marie Burešová, Hana Hegerová nebo Jitka Molavcová.
karel píše:
Středa 12.01.2022 17:35
...a Naďa Urbánková.
Jana píše:
Čtvrtek 02.05.2019 08:20
Dobrý den,
právě před chvíli na písničku "Poručíme větru, dešti" přišla řeč. Prý je to od nějakého pana Podéště z Dubňan. A údajně nedávno zemřel. Je-li to tak, nevím. Dávám jako případnou další stopu k pátrání... :)
Karel píše:
Sobota 01.02.2020 16:36
Našel jsem to tady: http://dejinyasoucasnost.cz/[…]/ . Je tam jako autor Václav Čtvrtek - otec našeho Rumcajse.
Martina píše:
Úterý 11.02.2020 20:47
Dobrý večer,
Chtěla jsem se zeptat zda byste mi někdo neporadil s autorem písně. Maminka si zapamatovala bohužel jen část textu a já jsem nebyla u toho, abych mohla použít dnes již rozšířený Svazem. Proto Vás prosím o pomoc. Zde je část textu: "Na kopečku kousek dál bylo slyšet křik a smích přišlo tam malé děvčátko pokulhávaje o berlích. že si s nimi chtělo hrát a děti ji pryč odhání aby šla zas domů spát dřív než přijde klekání,,..........předem děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Čtvrtek 13.02.2020 19:02
Dobrý den,
Mohlo by se jednat o píseň Děvčátko o berlích.
https://supermusic.cz/skupina.php?idpiesne=903326&sid=
Jirka píše:
Středa 03.11.2021 10:30
Poručíme větru dešti je údajně od Kohouta.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu