Autor Koránu
Text dotazu
Je prorok Mohamed autorem Koránu?
Odpověď
Dobrý den,
z nastudované literatury lze usuzovat, že islám chápe Korán jako slovo Boha přednesené prorokem Mohammadem. Dovolujeme si Vám odcitovat některé úryvky z doporučené literatury:
"Korán je jediná Boží kniha, která zůstala dodnes - po více než 1400 let - v každém svém exempláři a až do posledního písmene nezměněná. Po celou dobu se uchovávala s obrovskou pečlivostí ústně i písemně. Předávání Koránu prostřednictvím Proroka trvalo po částech déle než 23 let a každičké slovo bylo okamžitě zapisováno. Každou nově předanou část pak Prorokovi stoupenci mnohokrát opisovali a mnozí věřící se ji učili nazpaměť. Tak se nemohla žádná část ztratit. Poté, co byl Korán zjeven celý, naučil Prorok své stoupence pořadí veršů a súr. Na konci jeho života již dokázaly recitovat celý Korán nazpaměť stovky jeho následovníků. Verše Koránu, které diktoval Prorok, sestavila krátce poté komise do mushafu (je to kniha, která obsahuje celý text Koránu.). Tuto komisi tvořili učenci, kteří byli proslulí tím, že dokázali celý Korán bez chyby recitovat zpaměti. I přes svou hlubokou znalost Koránu nezanesli pro jistotu do mushafu jediný verš, aniž by při tom byly splněny dvě podmínky:
•             Ke srovnání se musela předložit písemná verze originálního Prorokova sdělení. Část byla prohlášena za originální jen tehdy, pokud mohli její originalitu dosvědčit dva svědci, kteří byli u toho, když se Prorokova slova zaznamenávala.
•             Kromě této komise museli potvrdit i ostatní stoupenci , kteří se Korán naučili zpaměti že v příslušném verši není naprosto žádná odchylka.
Komise pak vyhotovila dalších šest kopií mushafu, jejichž nejslavnější dochovaná kopie se nachází v knihovně rukopisů Ministerstva pro náboženské otázky v Káhiře. Dnes je Korán jedinou knihou, kterou se od jejího zjevení neustále učí zpaměti mnoho tisíc lidí. Největší počet těch, kdo dnes dokáží recitovat Korán zpaměti bez předlohy, žije v nearabské zemi Pákistánu. Takových osob bychom tu dnes napočítali kolem sedmi milionů a ročně jich přibývá asi sto tisíc.
Muslimové nedbají jen na to, aby se Korán uchovával z generaci na generaci nezměněný až do posledního detailu, ale aby zůstala i výslovnost každého jednotlivého písmene a každého slova v souladu s intonací a výslovností proroka Muhammada. Za tímto účelem vznikla samostatná fonetická věda zvaná tadžíd.“ Zdroj: HEMAYA, Ahmad M. Islám: hluboké nahlédnutí. V Praze: Ústředí muslimských obcí, 2012. 363 s. ISBN 978-80-904373-2-6.
Další citace: „Muslimové pokládají Korán za autentické slovo Boží. Bůh, Alláh, je seslal prostřednictvím anděla Džibríla Muhammadovi, jehož si zvolil za svého posla, aby jeho sebepředstavení a vůli hlásal lidem. Na rozdíl od židovského a křesťanského pojetí Bible, muslimský pohled na Korán tedy vylučuje jakékoliv lidské, byť inspirované, autorství. Koránu v islámu přísluší nejvyšší autorita a úcta. Jeho text byl podle kanonicky ustálené víry postupně zjevová v letech 610 až 632, uchováván v paměti Prorokových druhů a písemně fixován za chalífy Uthmána asi 15 let po Muhammadově smrti.“ Zdroj: HANUŠ, Jiří a kol. Boží slovo a slovo lidské: čtení, překlad a výklad posvátných textů v křesťanství, židovství a islámu. 1. vyd. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2012. 234 s. Quaestiones quodlibetales; no. 21. ISBN 978-80-7325-289-2.
Použité zdroje
Obdobně Váš dotaz zodpovídá i následující literatura:
• FLOOD, Donald. Jak nejlépe žít a zemřít. Překlad Jana Hafudová. 2., opr. a dopl. vyd. V Praze: Muslimská obec, 2013. 29 s. ISBN 978-80-87636-05-3.
• ROGERSON, Barnaby. Prorok Muhammad. 1. vyd. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2004. 200 s. ISBN 80-7106-732-6.
• KROPÁČEK, Luboš. Duchovní cesty islámu. Vyd. 2. Praha: Vyšehrad, 1998, ©1992. 292 s., [16] s. obr. příl. ISBN 80-7021-287-X.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.08.2016 12:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu