autor hudby k písničce Sedí muška na stěně
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mne, kdo je autorem hudby k písničce Sedí muška
na stěně, která zazní ve filmu Dva týdny štěstí režiséra Vladimíra Slavinského
z roku 1940? Písničku zde zpívají Adina Mandlová a Jaroslav Marvan. Nápěv
zaznívá i v televizní pohádce O brokátové růži a slavíku z perleti, kde je
sice uveden jako autor hudby Jaromír Klempíř, ale ten by těžko mohl složit
písničku v roce 1940, když se narodil až v roce 1944.
Odpověď
Dobrý den,
autoři původní písničky k filmu Dva týdny štěstí jsou Josef Dobeš (1885-
1957) - hudba a František Kudrna (1897-1952) - textař.
Odkazy - viz např.
http://web.nfa.cz/ceskyhranyfilm/cz/obsah/filmy/72658.html
http://www.csfd.cz/tvurce/29940-josef-dobes/
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna v Praze
Datum zadání dotazu
05.05.2014 15:42
Jan Rejžek píše:
Sobota 17.09.2016 23:41
Mýlíte se, jde o starou rakouskou píseň z konce 17. století.
Vít Horažďovský píše:
Pondělí 06.01.2020 02:12
Souhlasím s Janem Rejžkem, odpověď je zavádějící. Alespoň co se týká hudby, zaznívá toto téma např. v krátkém kresleném filmu ze série Looney Tunes zde v 3:36: https://www.dailymotion.com/video/x2gnc6x
Zajímalo by mě, zda se někomu nepodařilo dopátrat po původu této písně ve starších zdrojích.
R_T_T píše:
Pondělí 01.02.2021 22:03
Pro upřesnění jen pravděpodobně rakouskou lidovou z období velkého moru roku 1679 ve Vídni s názvem "O du lieber Augustin". V anglicky mluvících zemích ji znají jako "Did You Ever See a Lassie?", přičemž její původ umisťují do Skotska poloviny dvanáctého století.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu