Autor citátu
Text dotazu
Kdo je původním autorem citátu: "Žij každý den, jako by byl tvůj poslední"? V čem byl použit a jaký význam nesl v původním díle? Nebyl námi překroucen jeho význam?
Odpověď
Dobrý den,
vyhledat původ citátu není vůbec snadné.
Podařilo se nám najít zmínku pouze na internetu, kde je uvedeno, že by autorem citátu mohl být  F. Nietzsche, viz.:
* http://azcitaty.cz/citaty/friedrich-nietzsche/
* http://e-citaty.wz.cz/citaty-zivot.htm
Snažili jsme se tak, jak je v možnostech této služby, projít dílo Nietzscheho, zda tam uvedený citát nenajdeme. Bohužel se nám však nepodařilo tento citát v díle Nietzscheho dohledat. Doporučujeme ale ještě, abyste v díle pátrali dál sami. Přečíst důkladněji Nietzscheho dílo nebylo v možnostech této služby.
Použité zdroje:
* ZAJÍC, Václav. Čas lidského života v Nietzscheho druhé Nečasové úvaze. 1. vyd. Praha: Togga, spol. s.r.o., 2011. ISBN 978-80-87258-88-0.
* Plachetka, Jiří. Velký slovník citátů a přísloví. Praha: Academia, 1996. 401 s. ISBN 80-200-0602-8.
*Pokorný, Jindřich, ed. Zakopaný pes aneb o tom, jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví. 1. vyd. Praha: Albatros, 1976. 464 s.
* Frenzel, Ivo. Friedrich Nietzsche. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 1995. 198 s. ISBN 80-204-0517-8.
* Nietzsche, Friedrich a Samek, Daniel, ed. Nesmrtelné myšlenky. Vyd. 1. Praha: Aurora, 1999. 165 s. ISBN 80-85974-80-0.
* Nietzsche, Friedrich. Ranní červánky: myšlenky o morálních předsudcích. 2. vyd. Praha: Pražská imaginace, 1991. 32 s. Pražská imaginace; sv. 163. ISBN 80-7110-059-5.
* Nietzsche, Friedrich a Bryndová, Alena, ed. Tak pravil Zarathustra. Praha: Dobrovský, 2014. 354 s. Omega. ISBN 978-80-7390-097-7.
* Nietzsche, Friedrich. Nečasové úvahy. London: Athenaeum, 1988. 311 s. ISBN 0-9514224-0-5.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.02.2015 16:03
Ludvíček píše:
Neděle 18.10.2020 12:53
´´Dívka nepromine žádnou křivdu.,,
PSK - admin píše:
Pátek 30.10.2020 12:51
Dobrý den,
předpokládáme, že se Váš dotaz vztahuje k nějakému citátu. Bohužel v digitálních knihovnách ani na volném internetu se nám podobný citát nepodařilo najít.
Existují citáty, které jsou tematicky příbuzné, byť v opačném smyslu:
- „Jak tě asi musí milovat žena, která ti odpustí i křivdu, jíž se na tobě dopustila!“ (https://citaty.net/[…]/)
- „Ženy nejsou na světě proto, aby nás soudily, ale aby nám odpouštěly.“ Oscar Wilde (https://zena.aktualne.cz/citaty-o-odpusteni/r~i:wiki:4207/)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu