autor básně písen o rodne zemi
Text dotazu
uči-li matka mluvit syna či dcerku,slyšíš tam skřívánky?přesladká usta maminčina,když učila nás říkanky.
Odpověď
Dobrý den,
autorem Vámi uvedené básně s názvem "O rodné zemi" je básník  Zdeněk Kriebel (http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=724 ).
Báseň  byla otištěna ve sbírkách "Píšťalka" a "Koulej se, sluníčko, koulej", jež vyšly v následujících vydáních:
* KRIEBEL, Zdeněk. Píšťalička. 1. vyd. Praha: SNDK, 1955. [46] s.
* KRIEBEL, Zdeněk. Píšťalička. 2., dopln. vyd. Praha: SNDK, 1958. [58] s.
* KRIEBEL, Zdeněk. Koulej se, sluníčko, kutálej. 1. vyd. Praha: SNDK, 1961. 168, [5] s.
* KRIEBEL, Zdeněk. Koulej se, sluníčko, kutálej. 2. vyd.,, (v Klubu mladých čtenářů 1. vyd.). Praha: SNDK, 1966. 168. [5] s. Klub mladých čtenářů.
* KRIEBEL, Zdeněk. Koulej se, sluníčko, kutálej. 3. vyd. Praha: Albatros, 1973. 169, [5] s.
* KRIEBEL, Zdeněk. Koulej se, sluníčko, kutálej. 4. vyd. Praha: Albatros, 1976. 169, [5] s.
* KRIEBEL, Zdeněk. Koulej se, sluníčko, kutálej. 5. vyd. Praha: Albatros, 1981. 169 s.
* KRIEBEL, Zdeněk. Koulej se, sluníčko, kutálej: Pro čtenáře od 6 let: Četba pro žáky zákl. škol. 6. vyd. Praha: Albatros, 1983. 169 s. Klub mladých čtenářů.
* KRIEBEL, Zdeněk. Koulej se, sluníčko, kutálej. 7. vyd. Praha: Albatros, 1988. 169 s. Klub mladých čtenářů.
Dále byla otištěna v metodické příručce:
TMÉ, Miroslav. Poezie ve škole: metodická příručka pro učitele 1.-5. ročníku ZDŠ. Brno: Krajský pedagogický ústav, 1970. 188 s. (K4, otištěna na str. 132 - 133.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2017 09:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu