Autor básně a název knihy
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, kdo je autorem níže uvedených básní a z jaké knihy jsou:
Mravenec
Šel na pohřeb mravenec
Zakopl tam o věnec.
Vzbudil v rakvi nebožku, starou kmotru stonožku
Ach já stará nebohá křikla kmotra stonohá,
Kdybys chlapče nezakop,
Už by mne kryl černý hrob.
Tuláček
Šel tuláček přes les,
Mnoho toho nenes.
Neměl kabát, ani vestu ani košili,
Před sebou jen dlouhou cestu
Vši ho zlobili.
Děkuji za brzkou odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
básně, které Vás zajímají, jsou z knihy THIELE, Vladimír, BIDLO, František. Třesu, třesu z rukávu. Praha: Nakladatelství Rudolfa Kmocha, 1945.
Básnička Tuláček má ještě další sloku.
Našli jsme i obdobnou báseň o mravenci, viz níže. Je s podivem, že je stejný námět  - mravenec, stonožka, hrob, věnec... - zpracován dvěma různými způsoby. Báseň se jmenuje Mravenec na pohřbu.
Hlavní název: Bidlova čítanka
Podnázev: [Sborník]
Vydání: 1. vyd.
Autor: Bidlo, Franta, 1895-1945
Thiele, Vladimír, 1921-1997
Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: SNKLHU
Vydáno : 1959
Abstrakt: Obsahuje více než tisíc reprodukcí z díla pokrokového českého karikaturisty, který se stal obětí nacistického věznění. Připojeny jsou životopisné črty a vzpomínky umělcových přátel. Autoři: A. Pohribný, F. Halas, A. Hoffmeister, A. Pelc, V. Thiele, L. Halasová, J. Seifert, J. Trojan, J. Mašek, L. Hanuš, E. Markalous, K. Konrád.
S. [464d]
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:56871380-a69f-11e2-99dc-001018b5eb5c
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2015 14:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu