autor básně
Text dotazu
Prosím o sdělení autora a název jeho básně, jejíž úryvek zni: Co se ti stalo dobry dne, že zářís od samého rána, s úsměvem v tváři poklidné, jenž v chladne rose vykoupana....
Předem děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
báseň je ze sbírky Polní kvítí Viléma Závady:
ZÁVADA, Vilém. Polní kvítí. Praha: Československý spisovatel, 1956.
Použité zdroje
FORST, Vladimír. : Literární výchova pro 6.ročník základní školy. Praha: SPN, 1989.
Abstrakt: Útlá básnická knížka shrnuje Závadovy verše, otiskované porůznu v novinách a časopisech od r. 1950, kdy vyšla básníkova poslední sbírka "Město světla". Rozsahem nevelké, thematicky úsporně ohraničené básně zachycují rysy našeho dnešního života a bojují o nový charakter českého člověka; postihují tvořivou, inspirující sílu lidské práce, oslavují krásu české krajiny, na níž každá píď je zpřevracena lidskou rukou, v jejímž stromoví, cestách i vesnicích je uložen vklad lidské práce celých generací, učí novému hodnocení člověka podle míry, jíž se podílí na uskutečňování socialistického snu, i novém chápání milostných vztahů, založených na socialistické družnosti, lidské úctě a vzájemné pomoci. (S použitím referátu I. Skály.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.10.2015 17:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu