Automobily, elektrárny a jejich vliv na životní prostředí
Text dotazu
Dobrý den,
chystám se psát bakalářskou práci na téma problémy ochrany životního prostředí. Konkrétně bych se zaměřil na automobily a elektrárny, jak škodí životnímu prostředí. Jak je možné tuto situaci řešit, případně najít alternativu jak v odvětví automobilismu, tak v oblasti elektráren. Přes online katalogy se mi zatím nedaří najít dostatečné a vhodné množství literatury. Proto bych Vás chtěl požádat o doporučení literatury, která se zabývá touto problematikou.
S pozdravem David Ianosteac
Odpověď
Vážený pane,
téma Vaší práce je široké a zahrnuje celou řadu dílčích témat. Nevím, o jaké elektrárny se Vám jedná. Rovněž problematika automobilů ve vztahu k životnímu prostředí má řadu aspektů, např. výroba automobilů, provoz - paliva, emise, ekologická likvidace vozidel. Nalezení vhodné literatury pro Vaši písemnou práci vyžaduje časově náročnou rešerši, která přesahuje možnosti této bezplatné písemné porady. Informace v tomto e-mailů považujte za odrazový můstek.
V příloze Vám zasílám záznamy dokumentů ve fondu naší knihovny, které by Vám mohly pomoci.
Nevím, kde jste všude zkoušel hledat. Pokud jste čtenářem s platnou legitimaci MZK, doporučuji Vám využít licencované databáze, které najdete zde: http://www.mzk.cz/katalogy-databaze/databaze
Dále Vám doporučuji hledat literaturu pomocí těchto zdrojů:
Theses - registr vysokoškolských prací ČR
http://www.theses.cz
Některé práce jsou přístupné v plném textu. Mohou Vám posloužit pro inspiraci. Je zde např. několik práci o vlivu větrných elektráren na prostředí. Nevím, jaké elektrárny máte na mysli.
Databáze Ministerstva životního prostředí
prostředíRESERS-
bibliografická databáze pro obor odpadové hospodářství
hospodářstvíPORTÁLY
- PROHLEDÁVÁNÍ NĚKOLIKA DATABÁZÍ SOUČASNĚ
http://scholar.google.cz
http://www.base-search.net/
https://getinfo.de/app
http://academic.research.microsoft.com/
http://worldwidescience.org/
TRID - zahraniční bibliografická databáze literatury z oblasti dopravy
http://trid.trb.org/search.aspx
http://www.trb.org/InformationServices/InformationServices.aspx
IEEE XPlore Digital Library - zahraniční databáze odborné asociace
http://ieeexplore.ieee.org/Xplore/home.jsp
Bezplatně lze zde hledat bibliografické záznamy. V knihovnách VUT je přístup do placené databáze - přístup k plným textům.
České články - výběr pro ukázku:
http://portal.sda-cia.cz/clanky/download/2015_03_2015_03_Tech_zprava_TUV_SUD_-2014.pdf
http://www.ekologie-energie.cz/dopady-atomove-elektrarny.htm
http://actamont.tuke.sk/pdf/2008/n3/15lapcik.pdf
http://vustah.com/wp-content/uploads/vysledky_vezpom/2009_Zezulova_Ledererova_Svoboda.pdf
http://www.iaea.org/inis/collection/NCLCollectionStore/_Public/31/007/31007127.pdf
http://dml.cz/bitstream/handle/10338.dmlcz/138193/PokrokyMFA_25-1980-6_5.pdf
http://www.transformacni-technologie.cz/fosilni-paliva-jejich-vyuziti-v-energetice-a-ekologicke-dopady.html
http://www.ekoznacka.cz/web/www/cenia-akt-tema.nsf/$pid/MZPMSFIXQMTS/$FILE/autovraky_podle_sablony.pdf
http://chemicke-listy.cz/docs/full/2011_05_361-366.pdf
http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/1998_10_794-798.pdf
http://www.ekobonus.cz/kde-se-vyrabi-ekologicka-energie-ve-vodnich-elektrarnach-
http://www.energetika-eu.cz/eu-ekologie-temelin.htm
http://www.ekoporadna.cz/wiki/doku.php?id=energie:jaky_maji_vetrne_elektrarny_vliv_na_zivotni_prostredi
http://www.novinky.cz/veda-skoly/266629-pad-ekologicke-modly-vetrne-elektrarny-vyvolavaji-zmenu-klimatu.html
http://www.calla.cz/data/energetika/ostatni/VodaaZP.pdf
http://www.iaea.org/inis/collection/NCLCollectionStore/_Public/29/026/29026718.pdf
http://autaveskole.jaknahmyz.cz/doprava_a_prostredi
http://hluk.eps.cz/hluk/doprava-a-zivotni-prostredi/
http://www.cenia.cz/web/www/web-pub2.nsf/$pid/CENMSFNFWL02/$FILE/publikace_net.pdf
http://www.mmspektrum.com/clanek/automobil-a-zivotni-prostredi.html
http://www.novinky.cz/auto/353944-elektromobily-produkuji-stejne-skodlivych-castic-jako-bezna-auta.html
http://www.eea.europa.eu/cs/highlights/nova-auta-plni-limity-pro
Zahraniční články - výběr pro ukázku:
http://download-v2.springer.com/static/pdf/660/art%253A10.1007%252Fs00191-009-0146-8.pdf?token2=exp=1431289641~acl=%2Fstatic%2Fpdf%2F660%2Fart%25253A10.1007%25252Fs00191-009-0146-8.pdf*~hmac=499078bc094cf3d0f713e1c1d212e17fa5efcec620fc6cc90ee578b0c7236036
http://download-v2.springer.com/static/pdf/165/art%253A10.1186%252F2190-4715-25-15.pdf?token2=exp=1431289774~acl=%2Fstatic%2Fpdf%2F165%2Fart%25253A10.1186%25252F2190-4715-25-15.pdf*~hmac=f91d58d062539436730a2dbfa9f8812228b2d36728e8e19bee69a80409a8243d
http://download-v2.springer.com/static/pdf/957/art%253A10.1186%252F2190-4715-24-14.pdf?token2=exp=1431289799~acl=%2Fstatic%2Fpdf%2F957%2Fart%25253A10.1186%25252F2190-4715-24-14.pdf*~hmac=c91185a46bd92a9607adee0ac092385ccb84b9b033b91680ac578ca6218acf52
Některé vysokoškolské práce pro inspiraci:
https://dspace.vutbr.cz/xmlui/bitstream/handle/11012/12971/Silar_Martin_BP_Ekologicke_problemy_energetiky_CR.pdf?sequence=1&isAllowed=y
https://dspace.vutbr.cz/xmlui/bitstream/handle/11012/26638/BP-JakubNovozamsky-Final.pdf?sequence=1&isAllowed=y
https://dspace.vutbr.cz/xmlui/handle/11012/16824
https://dspace.zcu.cz/bitstream/handle/11025/2280/Ponertova_Adriana_BP_2012.pdf?sequence=1
http://dspace.upce.cz/bitstream/10195/18199/1/D13829.pdf
http://dspace.upce.cz/bitstream/10195/57807/2/MerunkovaM_VyuzitiFotovoltaickych_PM_2014.pdf
https://dspace.vutbr.cz/xmlui/handle/11012/13644
http://envi.upce.cz/pisprace/ks_pha/kovarikova.pdf
http://dspace.upce.cz/bitstream/10195/36306/1/HrebicekL_Analyza%20vlivu%20vozidel%20s%20alternativnimi%20pohony%20na%20zivotni%20prostredi_PB_2010.pdf
https://dspace.vutbr.cz/xmlui/bitstream/handle/11012/6445/DP-Novotn%C3%BD.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Informace k rešeršním službám (placená služba) v MZK najdete zde:
http://www.mzk.cz/sluzby/reserse-konzultace
Tyto služby poskytujeme uživatelům s platným čtenářským průkazem, pokud nemají status studenta.
Mohu Vám nabidnout též bezplatnou konzultaci po dohodě termínu předem či účast na bezplatných školeních k vyhledavání v databázích, informace o těchto školeních najdete zde: http://www.mzk.cz/KalendarAkci.
Přílohy
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
Brno-město
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
07.05.2015 10:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu