Austrálie, vznik názvu
Text dotazu
dobrý den. Rád bych se zeptal, jak vznikl název Austrálie. Předem děkuji
Odpověď
Dobry den, nazev /"Australie"/ pochazi z latinskeho slova /"australis"/ - "jizni".
Predstavy o "nezname jizni zemi" ("terra australis incognita"), ktera by mohla existovat kdesi v jizni casti Indickeho oceanu se v evropskych zemepisnych predstavach udrzovaly od dob Ptolemaia az do pocatku novoveku. Holandsky moreplavec A. Tasman nazval v 17. stoleti dnesni Australii /"Novym Holandskem"/. Uz v r. 1638 vsak nizozemske urady pro nove objevenou pevninu pouzily holenderske pridavne jmeno /"Australische"/. Nazev /"Australie"/ se nasledne zacina objevovat v historicke, zemepisne i dobrodruzne literature: v r. 1693 bylo slovo /"Australia"/ pouzito v anglickem prekladu romanu G. de Foignyho Les Aventures de Jacques Sadeur dans la Découverte et le Voyage de la Terre Australe; v r. 1756 byl tento nazev pouzit francouzskym historikem Ch. Debrossesem; v r. 1771 slovem /"Australia"/ odkazoval na celou jihopacifickou oblast Alexander Dalrymple v knize An Historical Collection of Voyages and Discoveries in the South Pacific Ocean. Jmeno /"Australie"/ bylo zpopularizovano v r. 1814 morelavcem M. Flindersem, ktery ovsem ve svem zemepisnem spise Voyage to the Terra Australia navrhl pro novy kontinent nazev /"Jizni zeme"/ (zkracovany nadale na pouhe /"Australia"/). V r. 1817 guverner Noveho Jizniho Walesu Lachlan Macquarie navrhl, aby bylo jmeno /"Australia"/ prijato za oficialni nazev kontinentu. V r. 1824 britska admiralita navrh schvalila.
Zdroje:
Lutterer, I. - Kropacek, L. - Hunacek, V.: Puvod zemepisnych jmen. Praha:
Mlada fronta, 1976
Wikipedie - http://cs.wikipedia.org
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2007 12:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu