Augustin Kaplický = Jaromír Chod
Text dotazu
Můžete mi pomoci při hledání informací o básníkovi Augustinu Kaplickém, básn. jménem Jaromír Chod (1854-1918)?
Odpověď
Dobry den, baze narodnich autorit
http://sigma.nkp.cz/F/QIGEYT3VREFG5I6TN61MF8VQJMLGGK89F237NK2HQQC9T2D669-18476?func=file&file_name=find-b&local_base=AUT uvadi:
Záhlaví   Kaplický, Augustin, 1854-1918
Pseudonym   Chod, Jaromír, 1854-1918
Biograf.údaje   Narozen 23.5.1854 ve Vlašimi, zemřel 14.2.1918 v Hadravě u Nýrska. Katolický kněz, básník.
Status   definitivní
Zdroj informace   PNP-LA
Dalsi dve zminky jsem nasla na internetu, viz nize:
Kaplický, Augustin (Chod,Jaromír)
23.5.1854 Vlašim - 14.2.1918 Hadrava u Nýrska Kněz a básník, publikoval pod jménem Jaromír Chod. Často se s rodinou stěhoval do míst, kde měl jeho otec pracoviště. Bydleli v Písku, Domažlicích, Klatovech. V roce 1877 byl vysvěcen v českobudějovickém semináři. Působil v zapadlých německých osadách pod šumavskými horami. Psal básně, literární zamyšlení. V jeho tvorbě najdeme řídké ohlasy vzpomínek na rodné Podblanicko.
23.5.1854
Narozen Augustin Kaplický, katolický kněz a básník. Působil jako kaplan v Loučimi, posléze farář ve Zhůří u Hartmanic. Přispíval do časopisu Svatobor (+ r. 1918).
Nejobsaznejsim zdrojem byl Slovnik pseudonymu..., viz nize:
KAPLICKY, Augustin
n. 1854 Vlasim. z. 1918 Hadrava u Nyrska (pochovan podle sveho prani v Loucimi vedle hrobu sveho pritele basnika Rudolfa mayera). Katol. knez, kaplan v Loucimi, potom far. ve Zhuri u Zelezne Rudy, bas. a spis. (Andele zivota, 1889)
1.: Jaromir Chod (priisp. v cas.: Brnensky obzor, Posel ze Susice, Svatobor,
Sumavan, Vlast, Zlata Praha atd.)
Srov.: AVZ (Almanach vzpominek byvalych zaku gymnasia klatovskeho na oslavu
100leteho znovuotevreni tohoto ustavu. Uspor.dr.Jindrich Vancura. Klatovy
1912) s. 61, 62 - BN (Frantisek Burianek: Literarni Klatovy. Plzen 1962) s.
65 - BR (Alexandr Berndorf: Pamatce basnika JUDr. Rudolfa Mayera. Klatovy
1937.) s. 13, 14 - BSK (Josef Biskup: Spisovatele Klatovska. I. a II. d.
Klatovy 1937-1939.) - BURK (Dilo Rudolfa Mayera. Uspor. Frantisek Burianek.
Praha 1950.) s. 249 - DOL Dr. Antonin Dolensky: Slovnik pseudonymu a
kryptonymu v ceskoslovenske literature. IV. vyd. Praha 1934.)- MSN
(Masarykuv slovnik naucny. D.I.-VII. Praha 1925-1933.)- NVISN (Novy velky
ilustrovany slovnik naucny. vrchni redaktor PhDr. Antonin Dolensky. Sv.
I.-XVII. a 3. sv. dodatku. Praha 1929-1934.) - OSND (Ottuv slovnik naucny.
Doplnkovy svazek XXVIII. Praha 1909)- STEP  - ZEN (Frantisek Dusan Zenkl:
Spisovatele kraje Taborskeho. D.I.Tabor 1902.) s. 184.
Zdroj: VOPRAVIL, J. Slovnik pseudonymu v ceske a slovenske literature.
Praha: Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1973.
Doporucuji obratit se i na Literarni archiv Pamatniku narodniho pisemnictvi
http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/cs/literarni-archiv.php,
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2009 15:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu