August Bartoš
Text dotazu
Dobrý den, ve kterých publikacích, článcích apod. bych mohla nalézt informace o Augustu Bartošovi? Mé dosavadní hledání nepřineslo žádné ovoce. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
nám se podařilo nalézt následující informace :
Augustin Roman Bartoš (29. února nebo 1. března 1888, Červený Kostelec - 24. ledna 1969, Praha) byl český pedagog, druhý ředitel Jedličkova ústavu v letech 1920 - 1945. Vystudoval učitelský ústav v Hradci Králové. Převzal Jedličkův ústav ve špatném finančním stavu, ale za jeho vedení ústav dosáhl velkého rozmachu (reorganizace) a stal se světoznámým. (Bartoš využil zkušenosti z cesty po severských zemích.) Roku 1945 odešel z Jedličkova ústavu, přijal místo inspektora. Organizoval školy v přírodě, prosazoval moderní vyučovací metody ve výchově postižených. V letech 1945-1951 působil i jako lektor defektologie na PF UK Praha.
Je mj. vydavatelem knihy
[Č.záznamu: 000545026]
Masaryk a děti : sborník vzpomínek / T.G. Masaryk. -- Praha : A. Bartoš, 1930. -- 80, [I] s., báze NKC N8rodní knihovny, http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze.
Zdroj a další informace o Augustinu Bartošovi naleznete na http://cs.wikipedia.org/wiki/Augustin_Barto%C5%A1, http://ckostelec.spzsabartose.cz/, http://upice.spzsabartose.cz/.
Doporučené odkazy a instituce:
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2013 11:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu