Atributy světců
Text dotazu
Dobrý den,
můžu-li požádat, velmi by mne potěšilo, doporučíte-li mi nějakou vydanou
publikaci, případně publikace zabývající se určováním jednotlivých světců,
případně jiných biblických postav apod. Například na historických sousoších
apod. Předem velmi děkuji za vyřízení dotazu.
Odpověď
Dobrý den,
informace o atributech světců (a jejich následná definice v umění) mohou být obsaženy v těchto publikacích:
* PFLEIDERER, Rudolf. Atributy světců. [Z německého originálu ... přeložila a podle novější literatury doplnila Jitka Matějů]. 3., upr. vyd.. Praha : Unicornis, 2008. 159 s. ISBN 978-80-86562-10-0.
* RYNEŠ, Václav. Atributy v umění : (světci, jejich patronáty a atributy). 1. vyd.. Roztoky : Oblastní muzeum v Roztokách u Prahy, 1971. 71 s.
* SKRUŽNÝ, Ludvík. Atributy vybraných biblických postav, světců a blahoslavených. 1. vyd.. Čelákovice : Městské muzeum, 1996. 294 s. ISBN 80-902328-0-9.
* RULÍŠEK, Hynek. České nebe : slovník českých patronů. Hluboká nad Vltavou : Alšova jihočeská galerie, 1993. [38] s. ISBN 80-900633-8-1.
* FLORENTOVÁ, Helena. Křesťanské nebe : poznáváme světce v umění a legendách. 1. vyd. Praha : Artia, Granit, 1994. 120 s. ISBN 80-85805-17-0.
* RULÍŠEK, Hynek. Postavy, atributy, symboly : slovník křesťanské ikonografie. 2., upr. vyd.. [České Budějovice] : Karmášek, 2006. ca 500 s. ISBN 80-239-7434-3.
* ROYT, Jan. Slovník biblické ikonografie. Dotisk 1. vyd.. Praha : Karolinum, 2007. 342 s. ISBN 978-80-246-0963-8.
- např. v této knize se dočtete stručný příběh postavy, jejich atributy, ale také nejvýznamnější umělecká díla (jsou zde zastoupena i díla uchovávaná v Čechách), na kterých jsou zpodobněni.
Záznamy knih spolu s možností jejich výpůjčky pro registrované uživatele naleznete v online katalogu NKC na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ ; informace o dostupnosti knih v ostatních českých knihovnách najdete v Souborném katalogu SKC na téže adrese.
Využít můžete také tyto volně dostupné zdroje na internetu:
http://katolicka-kultura.sweb.cz/svetci_hagiografie/svetci_hagiografie.html
http://catholica.cz/ - zde naleznete vyobrazení spolu se životopisy světců
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.05.2009 12:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu