Atomové hodiny
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych vědět, kde se nachází atomové hodiny, a z čeho jsou vyrobeny.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
nejpřesnější atomové hodiny jsou udělány z "atomových fontán". Atomový plyn (atomy cesia) je zachycen ve vakuové komoře pomocí protínajících se laserových paprsků a ochlazen na teplotu blízkou absolutní nule. Obláček atomů je změnou frekvence laserů vyhozen svisle nahoru a při tom prochází mikrovlnnou dutinou, stejně tak jako na své cestě dolů, kdy padá pod vlivem gravitace. Celý proces se opakuje. Dalším laserovým paprskem jsou atomy uvedeny do flueruskujícího stavu. Fluoresncence se pak měří jako fuknce mikdrovlnné frekvence a vynáší se do "rezonanční křivky". Extrémně přesné měření lze provést měřením frekvence vrcholu této rezonančí křivky. Ukazuje se, že šířka rezonační křivky je nepřímo úměrná době, po kterou atomy procházejí mikrovlnnou dutinou - křivka je tím užší, čím déle atomy setrvávají v dutině. Díky tomu lze přesněji určit polohu křivky - hodiny jsou přesnější. To je důvod, proč se fyzikové snaží umístit atomovou fontánu do vesmíru: "mikrogravitační" podmínky zmíněnou dobu prodlouží 10x a přesnost hodin se odpovídajícím způsobem zvětší. Zatímco článek z časopisu Vesmír, ze kterého je také tento příspěvek, mluví v roce 2003 o nejnovějších atomových hodinách, které jsou s přesností na jednu vteřinu za 50 milónů let, nejnověji editovaný článek v internetové enycklopedii Wikipedie se zmiňuje o přesnosti odchylky max. jedné sekundy za 150 miliónů let (viz
http://cs.wikipedia.org/wiki/Atomov%C3%A9_hodiny).
Atomové hodiny nejsou ve vlastnictví jediné organizace, můžeme se s nimi setkat po celém světě, v ČR Ústav fotoniky a elektroniky Akademie věd České republiky (ÚFE AV CR) - http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=c87df110-6a3e-4f19-af
9b-18fbb05df0ad (taktéž rozhovor s Ing. Alexandrem Kunou, vedoucím oddělení času a frekvence, ÚFE AV ČR: "Vytváříme národní časovou stupnici, to znamená přesný čas v České republice pomocí průmyslových cesiových svazkových hodin.
Jsou to tzv. atomové hodiny", více na WWW:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121359557-port/tagy/fotonika/596-co-dok
azou-lasery/?pridat=297; v USA National Institute of Standards and Technology - http://www.nist.gov/pml/div688/grp50/primary-frequency-standards.cfm či ve Švýcarsku Swiss Federal Office of Metrology (http://www.worldtempus.com/en/news/top-news/detail/article/1270715631-metro
logy-switzerlands-atomic-clock-is-one-of-a-kind/ .
Atomové hodiny jsou mimo jiné využívány k navigaci družic, pro navigaci GPS či ve výpočetní technice. Synchronizace je možná např. na adrese http://www.softcz.info/seznam-network_internet_timers_time_synch-stranka0.ht
ml, http://www.palmserver.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=7015
atd.
Další zajímavé informace o atomových hodinách se můžete dozvět např. v následujících odkazech:
http://www.aldebaran.cz/bulletin/2004_43_nah.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_clock
http://www.worldtimeserver.com/
http://www.rozhlas.cz/leonardo/technologie/_zprava/891148
* WEBB, John. Mění se zákony přírody? : co nám prozradily kvazary, přírodní reaktor v Oklu a atomové hodiny?Překlad  Justina Smižanská. In: Vesmír. Roč.
82, č. 12 (2003), s. 671-675. ISSN 0042-4544.
* MICHAL, Stanislav. Hodiny : Od gnómonu k atomovým hodinám. 2., přeprac. a dopln. vyd.. Praha : SNTL, 1987. 269 s.
* JESPERSEN, James. From sundials to atomic clocks : understanding time and frequency. 2nd rev. ed.. New York : Dover Publications, 1999. 308 s. ISBN 0-486-40913-9.
S dotazem se můžete také obrátit na knihovnu Matematicko-fyzikální fakulty UK, která je také zapojena do služby Ptejte se knihovny, http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/matematicko-fyzikalni-fakulta-uk-kni
hovna/ .
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.06.2011 12:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu