atletika, cílová čára
Text dotazu
Dobry den, potreboval bych vedet co se pocita u behu jako platne prekroceni cilove cary? Kamarad tvrdi, ze to muze byt jakakoliv cast tela, ze bezci vzdy v cili \"hodi\" hlavu vice dopredu, aby nahnali desetiny sekund. Ja si myslim, ze se pocita krok, resp. prekroceni cilove cary slapkou nohy. Prijde mi to logictejsi, kdyz se vlastne souperi o rychlejsi a delsi krok.
Odpověď
Dobry den, podle Pravidel atletiky 2006 je pri stanoveni vysledku rozhodujici okamzik, kdy zavodnik protnul cilovou caru libovolnou casti trupu. Cast pravidla 164, ktere se k tomuto tematu vztahuje, uvadime:
Pravidlo 164
Cil
1. Cil zavodu musi byt vyznacen bilou carou sirokou 50 mm.
3. Umisteni zavodniku v cili musi byt stanoveno podle poradi, v nemz kterakoliv cast jejich tela (tj. trupu, nikoliv hlavy, krku, pazi, nohou, rukou ci chodidel) dosahne svisle polohy proloze blizsim okrajem cilove cary jak definovano vyse.
Pozn.: Doporucuje se snimat dobihajici zavodniky kamerou nasmerovanou proti smeru behu.
4. Pri zavodech kde rozhoduje vzdalenost dosazena za stanovenou dobu musi starter vystrelit presne jednu minutu pred koncem zavodu, aby upozornil zavodniky  a rozhodci, ze se blizi konec zavodu. Starter se musi ridit pokyny vedouciho casomerice. Presne v okamziku, kdys uplnyne stanovena doba, oznami starter ukonceni zavodu dalsim vystrelem. V tomto okamziku musi urceni rozhodci vyznacit misto,  kde se kazdy zavodnik naposledy dotkl drahy tesne pred vystrelem nebo soucasne s nim.
Dosazena vzdalenost musi byt zmerena k nejblizsimu celemu metru pred touto znackou ve smeru behu. Pred startem zavodu musi byt kazdemu zavodnikovi pridelen alespon jeden rozhodci k vyznaceni dosazene vzdalenost.
Pravidla atletiky 2006 : pravidla IAAF ve zneni prirucky HANDBOOK 2006-2007 doplnena o ustanoveni, platna pouze pro souteze na uzemi Ceske republiky : schvaleno Vyborem CAS. Praha : Olympia, 2006. s. 114-115. ISBN 80-7033-944-6.
Plne zneni Pravidel atletiky naleznete na strankach Ceskeho atletickeho svazu - http://www.atletika.cz/default.aspx?section=57&server=1&article=5454.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.11.2007 10:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu