Atletický ovál
Text dotazu
Kolik měří jednotlivé dráhy atletického oválu? Předpokládám, že atletické ovály jsou typizované a všude mají stejnou délku drah.
Odpověď
Dobrý den,
Na webových stránkách KTV PF Univerzity J.E. Purkyněho v Ústí nad Labem jsme nalezli následující odkaz (http://pf.ujep.cz/~nosek/atletika/hladke_pravidla.html ), který níže citujeme:
Standardní běžecký ovál je 400 m. Musí mít dvě rovinky a dvě zatáčky o stejném poloměru. Vnitřní okraj dráhy musí být ohraničen obrubníkem 50 mm širokým a 50 mm vysokým. Ostatní čáry, které vymezují atletický ovál jsou rovněž 50 mm široké.
Délka běžeckého oválu musí být měřena po čáře vzdálené 0,30 m od vnitřní hrany obrubníku směrem do dráhy (první dráha). Tam kde běžecký ovál není vymezen obrubníkem se musí měřit ve vzdálenosti 0,20 m od čáry označující vnitřní okraj oválu (druhá až osmá dráha).
Délka každé dráhy musí být měřena od přední hrany startovní čáry po hranu cílové čáry bližší startu. Do délky dráhy se počítá čára startovní. Šířka atletické dráhy je 122 cm. Do šířky atletické dráhy se počítá vždy vnější čára. Cíl a start musí být vyznačen bílou čarou širokou 50 mm.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.09.2012 16:51
Mgr. Miloš Novotný píše:
Neděle 15.10.2023 19:52
Prosím o zodpovězení dotazu -
jaký je poloměr zatáčky 200m běžeckého oválu a jak dlouhé jsou rovinky?
Děkuji!
M. Novotný
PSK - admin píše:
Pátek 09.02.2024 08:49
Dobrý den,
omlouváme se Vám za opožděnou odpověď.
Žádný standart jsme k výpočtu 200 metrů dlouhého běžeckého oválu, přesněji jeho poloměru a roviny, nenalezli.
U 400 metrů dlouhého běžeckého oválu jsou nejvhodnější poloměry zatáček mezi 35 metry až 38 metry, optimálně 36,50 metrů. Rovinka by pak měla mít 84,39 metrů. Podrobnosti naleznete v níže uvedené diplomové práci na str. 9 – 12.
Ovál dlouhý 200 metrů patří k nestandartním oválům. Tím se označují ovály se zatáčkami s více poloměry nebo ovály, které mají jeden poloměr zatáčky, ale s jinou délkou než R – 36,50 m.
Hypoteticky by měli potřebné údaje jít odvodit z výpočtu 400 metrů dlouhého běžeckého oválu. Mělo by se jednat o polovinu jeho poloměru a délky.
Vzorec pro výpočet o = 2 Pi r
Případně se můžete zkusit obrátit na Český atletický svaz: Kontakty - Atletika
Čerpáno z:
Vondráček, Matouš. Geodetické práce při značení atletických oválů. České vysoké učení technické v Praze. Stavební fakulta. Geodézie a kartografie. Praha. 2017.
https://dspace.cvut.cz/bits[…]tous-Matous%20Vondracek.pdf
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu