atlet Oskar Hekš
Text dotazu
Dobrý den,
hledám bližší informace o osobnosti čs. atleta Oskara Hekše. Můžete mi
prosím doporučit literaturu (články, stati) o této osobnosti?
Předem Vám děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Oskaru Hekšovi (10.4.1908 Rožďalovice - 8.3.1944 Osvětim) se mj. věnuje ve své knize "Vítězové bez vavřínů" Roman Cílek:
CÍLEK, Roman. Vítězové bez vavřínů : [devět příběhů]. Praha: Olympia, 1975 (Brno : Rudé právo).158, [2] s. : fot. ; 8°
Obsahuje: Otmar Chlup ; Evžen Rošický ; Karel Svoboda ; Otakar Jaroš ; Oskar Hekš ; Vilém Jakš ; Karel Aksamit ; Václav Procházka ; Jan Gajdoš
Další informace by měly být obsaženy v následujících encyklopediích:
* Encyklopedie tělesné kultury. Praha: Olympia; Bratislava: Šport, 1988 (Praha: Rudé právo). 2 sv.: obr., fot.; 21 cm. Obsahuje: Díl 1.: A-O. 462 s., obr., fot. -- díl 2.: P-Ž. 368 s., obr., fot.
* JIRKA, Jan a kol. Malá encyklopedie atletiky. Praha: Olympia, 1990. 608 s.: il. ; 21 cm.
Dvě výše zmíněné encyklopedie si můžete samozřejmě prohlédnout v klasické tištěné podobě, Národní knihovna ČR navíc nabízí uživatelům přístup k mikrofišové kolekci World Biographical Archive (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mikrofise.htm ), která obsahuje také Český a slovenský biografický archiv. Mikrofiše obsahují informace k osobnostem z různých informačních zdrojů na jednom místě, kde si je můžete najednou pohodlně prohlédnout, aniž byste si musel půjčovat či shánět tyto dokumenty v tištěné podobě. Mikrofiše mohou využívat registrovaní uživatelé NK ČR s platným čtenářským průkazem nebo jednodenní vstupenkou do studoven, z mikrofiší je možné také tisknout. Jsou přístupné prezenčně ve studovně Referenčního centra NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm ), Oskar Hekš konkrétně na mikrofiši š. 208, snímky č. 414-415.
Přestože jsme hledali také v článkové bibliografii ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl ), která obsahuje články z denního tisku a některých odborných periodik vydaných od r. 1991, a v relevantních oborových článkových bibliografiích (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_bb.htm ), další zmínky o Oskaru Hekšovi jsme nalezli již pouze na internetu:
* http://olympic.cz/cz/cesky-olympijsky-vybor/1019/oskar-heks,-atlet-a-bojovnik-proti-zneuziti-berlinskych-olympijskych-her
* http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/tv/SK_vol_11_2010_1.pdf - v článku "Nástin historie sportovního klubu Hagibor"
* http://www.atletika.cz/download.aspx?id_file=3460
Články o sportovních úspěších Oskara Hekše byste také mohl nalézt v dobovém tisku, nejjednodušší cestou je využití digitální knihovny Kramerius (http://kramerius.nkp.cz ), která zpřístupňuje některá starší periodika a monografie v plném textu v digitalizované podobě. Vzhledem k autorskému zákonu je však plný přístup k některým plným textům (u periodik platí obecná hranice s rokem vydání po r. 1890) omezen pouze na počítače Národní knihovny ČR.
Technické vlastnosti digitalizovaných dokumentů bohužel neumožňují získání stoprocentních a úplných výsledků vyhledávání, nicméně několik záznamů jsme pomocí zadání oskar hekš do vyhledávacího pole nalezli.
Další informace by Vám vzhledem k židovskému původu O. Hekše mohlo poskytnout také Židovské muzeum v Praze (http://www.jewishmuseum.cz/cz/czlibrary.php ).
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.10.2011 09:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu