atentát na Heydricha
Text dotazu
Atentát na Heydricha byl proveden 27. 5. v
10,35hod. Zajímá mě zda to bylo letního či SEČ času, nebo byl zavedený jiný
čas. Slyšela jsem, že byl ustanoven "letní" čas, ale o hodinu zpět proti
našemu letnímu času, kdy se hodiny posunují dopředu. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy Letní čas v Evropě byl dne 27.5.1942 užíván letní středoevropský čas (GMT + 2) (GMT = Greenwitch Meridian Time). Jednalo se o hodinu přidanou k běžnému středoevropskému času (GMT + 1). Přehled letních časů v České republice uvádí pro dané časové období jednu zvláštnost, a to, že letní čas byl užíván nepřetržitě dva a půl roku. Konkrétně je zde uvedeno jeho užívání od 1.4.1940 od 02.00 SEČ do 2.11.1942 do 03:00 SELČ. V následujících letech byl letní čas zaveden pouze pro část roku (např. od 29.3.1943 02.00 SEČ do 4.10.1943 03.00 SELČ).
Zimní středoevropský čas, o kterém se zmiňujete, tedy posunutí ručiček hodinek o jednu hodinu zpět oproti středoevropskému času, byl v Československu užit pouze jedenkrát, a to od 1.12.1946 SEČ do 23.2.1947 SEZČ.
Zdroj:
FRANČEOVÁ, Eva. Letní čas v Evropě : (roky, dny, hodiny...). 1. vyd. Praha : Vodnář, 2000. ISBN 80-86226-18-2
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.06.2008 12:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu