Artus Schneider
Text dotazu
Prosim, mohli byste mi zjistit pod jakymi
pseudonymy ilustroval tento malir a ilustrator knihy? Jedna se o Artuse
Schneidera, nar 1863 - 1938. Dekuji za odpoved, s pozdravem pekneho dne,
Odpověď
Dobrý den,
ve slovnících můžete daného ilustrátora dohledat spíše pod jménem Artuš Scheiner. Např. v "Novém slovníku československých výtvarných umělců" jsou k autorovi mimo jiné uvedeny následující informace:
"Scheiner, Artuš. *28/10.1863 v Benešově, + 20/12 1938 v Praze. Malíř a ilustrátor, autor knižních výzdob v Praze XII. Již na reálce v Ječné ulici začal z vlastní zábavy kreslit a kreslil i když se stal úředníkem u finančního ředitelství v Praze. (...) Jeho první kresby ve "Světozoru" od r. 1897 reprodukované daly záhy poznati umělce oplývajícího humorem a fantazií.
(...) Pod pseudonymem Fra Petit nebo Petit uveřejňoval humoristické perokresby v několika šibřinkových listech i jiných publikacích Pražského Sokola; také v Pokorného "Palečku". (...)"
(TOMAN, Prokop. Nový slovník československých výtvarných umělců. 2. díl. L-Ž. 3., značně rozš. vyd. V Praze : Tvar, 1950. s. 418.)
Pseudonym Fra Petit či Petit potvrzuje i nekrolog uveřejněný v Lidových novinách dne 21.12.1938: Lidové noviny. Brno: Vydavatelské družstvo Lidové strany v Brně, 21.12.1938, 46(641**). ISSN 1802-6265. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:bdc405b0-e5f9-11dc-bfb2-000d606f5dc6
Více informací k danému malíři nabízejí následující publikace a články:
* Ottův slovník naučný : ilustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. Praha : Otto, 1888-1909.
* Ottův slovník naučný nové doby : dodatky k Velikému Ottovu slovníku naučnému. Praha : Otto, 1930-1943.
* Umění. 1939/40, roč. 12, s. 83.
* Úhor. 1939. s. 57 - 68.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.03.2012 09:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu