Artuš Rektorys
Text dotazu
Hledám údaje pro životopis Artuše Rektoryse, nar. 20. ledna 1877 v Lovosicích (studia, zaměstnání, sňatek, děti, bydliště apod.)
Zde uvádím, co se mi zatím podařilo zjistit:
nar. 20. 1. 1877 v Lovosicích, zemřel 31. 8: 1971 v Praze), ředitel Pražské úvěrní banky, hudební kritik a spisovatel, napsal životopisy Růženy Maturové a Emy Destinnové, založil hudební časopis \"Smetana\", vydal knihu \"Naši operní pěvci\".
Údaje potřebujeme pro článek Slavní rodáci.
Odpověď
Dobry den,
nejvice informaci o Artusi Rektorysovi byste pravdepodobne nalezli v knize Sedesat let Artuse Rektoryse. Tato publikace bohuzel neni ve fondu NK CR, ale nalezli jsme ji napr. v katalogu Knihovny Narodniho muzea a katalogu Vedecke knihovny v Olomouci (http://www.vkol.cz)
Sedesat let Artuse Rektoryse. 20. ledna 1937. Red. A.J.Patzakova. Praha : Melantrich, 1937. 41 s. signatura Knihovny Narodniho muzea: Obratil 5418 http://listky.nm.cz/catalogue/ >> Cast ceska do r. 1981 >> zaznam cislo 241 http://www.nm.cz/knihovna-nm/ - informace o Knihovne NM
Strucnejsi udaje o zivote A.Rektoryse jsou dostupne i v nasledujicich slovnicich, nejsou zde vsak uvedeny informace rodinneho charakteru:
- Masarykuv slovnik naucny : lidova encyklopedie vseobecnych vedomosti. 7 sv. Praha : Ceskoslovensky kompas, 1925-1933.
- Ottuv slovnik naucny nove doby : dodatky k Velikemu Ottovu slovniku naucnemu. 12 sv. Praha : J. Otto : Novina, 1930-1943.
- CERNUSAK, Gracian. Ceskoslovensky hudebni slovnik osob a instituci. Sv. 2, M-Z. Praha : Statni hudebni vydavatelstvi, 1965.
- VOPRAVIL, J.S. Slovnik pseudonymu v ceske a slovenske literature. Praha : Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1973.
Zaznamy praci A.Rektoryse, ktere byly knizne vydany, naleznete v Elektronickem katalogu NK CR - bazi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc).
Pozustalost A.Rektoryse je ulozena podle databaze "Archivni fondy a sbirky v Ceske republice" (http://www.mvcr.cz/archivnictvi/index.html) ve dvou archivech:
Název fondu (sbírky): Rektorys Artuš
Uloženo v archivu: Archiv Akademie věd České republiky Časový rozsah:
(1868)1898-1965
Metráž: 3,05 bm zpracováno (z toho 0,00 bm inventarizováno) 0,11 bm nezpracováno Fond je částečně přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Artuš Rektorys (1877-1971)\ Archivní pomůcky: nejsou blizsi informace naleznete na strankach Archivu AV CR - http://www.archiv.cas.cz/fondy_b010.htm
Název fondu (sbírky): Rektorys Artuš
Uloženo v archivu: Literární archiv Památníku národního písemnictví Časový
rozsah: 1871-1941
Metráž: 0,20 bm (z toho nic není zpracováno) Fond není přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu
(sbírky): REKTORYS Artuš 1901 - 1978\ Archivní pomůcky: nejsou http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/pruvodce/index.html >> pismeno R
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 10:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu