Arnošt Lustig - Démanty noci
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,jestli existuje nějaký pramen, kde bych našla o čem
jsou povídky v knize Arnošta Lustiga - Démanty noci.
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na podobný dotaz najdete v Archivu služby Ptejte se knihovny, viz:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/sekundarni-literatura-k-dilum-arnosta-lustiga/?searchterm=arnoštlustig.
Obecně se v učebnicích literatury a v dalších publikacích o české literatuře (viz seznam zdrojů níže) píše: Démanty noci jsou povídky s židovskou tématikou, typicky obsahují autentické vyjádření prožitků. Povídky vycházejí z nepřikrášlovaných záznamů z každodenního života v ghettu a v koncentačních táborech.
Zdroje:
*Janoušek, Pavel [et al.]. Dějiny české literatury 1945-1989. Vyd. 1. Praha : Academia, 2007-2008. 4 sv. ISBN 978-80-200-1527-3 (sv. 1 : váz.). -- ISBN 978-80-200-1528-0 (sv. 2 : váz.). -- ISBN 978-80-200-1583-9 (sv. 3 : váz.). -- ISBN 978-80-200-1631-7 (sv. 4 : váz.).
*Lehár, Jan [et al.]. Česká literatura od počátků k dnešku. 2., dopl. vyd. [i.e. 3. vyd.]. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008. 1082 s. ISBN 978-80-7106-963-8 (váz.).
*Martinková, Věra. Literatura 4 : česká a světová literatura 1945-2005. 1. vyd. v nakl. Fraus, Plzeň : Fraus, 2009. 343 s. ISBN 978-80-7238-922-3 (brož.).
*Soukal, Josef. Literatura pro IV. ročník gymnázií. 1. vyd. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2005. 390 s. ISBN 80-7235-311-X (brož.).
*Soukal, Josef. Přehled dějin literatury : pro střední školy. 4, Česká a světová literatura od konce světové války do současnosti. 1. vyd. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2007. 143 s. ISBN 978-80-7235-356-9 (brož.).
Elektronické zdroje:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Arno%C5%A1t_Lustig
* http://ld.johanesville.net/lustig-05-demanty-noci?page=1
* http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/arnost-lustig/demanty-noci.html
* http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=507
* http://pohodaveskole.net/literatura/demanty-noci-arnost-lustig/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.11.2010 16:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu