ARNOŠT LUSTIG
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych upřesnit, která díla spisovatele Arnošta Luctiga se vyznačují neorealismem. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, odpovídáme na dotaz, který jste zaslala nám a knihovně Goethe-Institutu.
Nenarazili jsme na to, že by díla A. Lustiga byla spojována s neorealismem. Patrně byste musela jeho dílo prostudovat, a hledat styčné body mezi ním a neorealistickými tendencemi (které ovšem bývají spojovány zejména s italským umění a především s filmem). Sr. např. hesla ve Wikipedii (http://cs.wikipedia.org/wiki/Neorealismus + v dalších jazycích).
Snad by bylo možné vyjít z tohoto citátu z Hamanovy monografie:
" ,Lustig je naprosto srozumitelný autor. Jeho povídky a romány jsou kronikou genocidy a jejích důsledků, psanou precizně vypracovaným reportážním stylem, jenž mrazí svým detailním, jakoby dokumentárním realismem.Vypráví nám povídky, jako by fotografoval, neúčastně a objektivně a jeho zničující obrazy nás nutí stávat se jejich svědky.' To napsala americká kritička New York Times v recenzi knihy povídek, která vyšla pod názvem Neslušné sny v roce 1988."
(Aleš Haman: Arnošt Lustig, Praha 1995, s. 95)
V citátu je myšleno zřejmě anglické vydání neslušných snů,které vyšlo v roce 1988 v USA (Evanston, IL : Northwestern University Press) a obsahovalo tyto povídky : Blue day -- The girl with the scar -- Indecent dreams. První české vydání je z r. 1995.
Další literaturu o A. Lustigovi můžete hledat v bázích NKC, ANL (http://sigma.nkp.cz/F), a v bázích Ústavu pro jazyk český (www.ucl.cas.cz).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.02.2009 15:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu