Armin Brunner
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych pomoc při hledání informací ke spisovateli, novináři, dramatikovi Arminu Brunnerovi. Narozen 1.8.1864 v Miroslavi u Znojma, zemřel 8.11.1929 ve Vídni. Mám pouze jediný materiál ze Slovníku spisovatelů německého jazyka. Děkuji.
Odpověď
Zasíláme požadované informace o Arminu Brunnerovi.
Armin Brunner (Miroslavice u Znojma 1.8. 1864 - Vídeň 8.11. 1929)
Pseudonymy: B. Armin, Adrian Berger, B. Paul, Teutoburg - spisovatel, redaktor, dramatik, básník
1887 - nastoupil do Zpravodajské kanceláře ve Vídni
1893 - jako redaktor začal pracovat v "Neuen Wiener Journal" a později se také stal redaktorem "Neuen Freien Presse"
1915 - redaktorem "Concordia"-Kalender, kromě toho přispíval svými fejetony do mnohých jiných deníků a literárních a humoristických časopisů Armin Brunner psal také dětskou literaturu, básně, libreta k operám, kritické úvahy (např. Schlecht Deutsch, 1895), zábavnou literaturu (Erbgift, 1900, Das Frülingsfest, 1906), divadelní hry
Spisy: Schlecht Deutsch. Kritik der neuhochdeutschen Mundunarten, 1895
"Ich sterbe freiwillig.!". Wiener Kriminalroman, 1899
Willi Meinard (román), 1988
Erbgift. Ein Wiener Roman, 1900
Das Frühlingsfest (veselohra), 1907
Ewig Dein (komedie), 1912
Wir spielen Weltkrieg! Verse. Ein zeitgenössisches Bilderbuch für unsere Kleinen, 1915
Die Handwerker, 1920
Unsere lieben Haustiere, 1920
Der rote Faden. Ein lustiges Bilderbuch mit Versen. Für die Mutter zum Vorlesen, 1921
Reisen zum Licht. Drei freimaurerische Vorträge, 1931
Čerpáno z:
Deutsche biographische Enzyklopädie : (DBE) / herausgegeben von Walther Killy. München : Saur, 1995- (2. sv., str. 168), kniha dostupná v NK
Deutsches Literatur-Lexikon : das 20.Jahrhundert : biographisches-bibliographisches Handbuch / begründet von Wilhelm Kosch ; herausgegeben von Carl Ludwig Lang. 3. Aufl.. Bern : Saur, 2000- (3 díl, str. 423), kniha dostupná v NK
Další informace naleznete např. v:
Lexikon deutsch-jüdischer Autoren / redaktionelle Leitung: Renate Heuer. München : Saur, 1992- . (4. sv., str. 225 - 229), kniha dostupná v NK - podrobně zpracované heslo
Deutsch-österreichisches Künstler- und Schriftsteller-Lexikon ; hrsg. von Herm. Cl. Kosel. Bd. 1, Biographien der Wiener Künstler und Schriftsteller. -- Wien : Gesselschaft für graphische Industrie, 1902. - dostupná v Knihovně Akademie věd
Theather-Lexikon. Biographien und Bibliographien Handbuch, 1953 - (1. sv., str. 223)
Österreich Biographisch Lexikon 1815-1950, 1957 - (1. sv., str. 121)
D. Juden und Jedengemeinden Mährens in Vergangenheit und Gegenwart herausgegeben H. Gold, 1929.
KLOTZ, A., Kinder und Jugendliteratur in Deutschland. 1840 - 1950.
CZEIKE, F., Historisch Lexikon. Wien I, 1992.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2008 09:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu