Armand Hammer
Text dotazu
Dobrý den, jaký je pohled historiků na roli
Armanda Hammera - americký průmyslníka- na vztahy mezi USA a Ruskem?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
obáváme se, že k uspojivému zodpovězení Vašeho dotazu bohužel nemáme k dispozici dostatek zdrojů. V elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) jsme nalezli pouze jednu biografii o Armandu Hammerovi, která se nám ale nezdá úplně objektivní, Armand Hammer se na ní pravděpodobně do značné míry podílel:
* Pozoruhodný život Dr. Armanda Hammera / Bob Considine ; z ruského vydání s přihlédnutím k anglickému originálu přeložila Zdeňka Psůtková ; předmluva A. Hammer ; [doslov] Galina Sullivanová. Praha: Odeon, 1983. 185 s.
Dále jsme nalezli ještě dva články v článkové bibliografii ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl ):
* ŠVAMBERK, Jaromír. Geniální podnikatel, nebo podvodník? In: Národní listy. Roč. 2, č. 14 (1993), s. 5.
* FRAJEROVÁ, Blanka. Armand Hammer. In: ZN zemské noviny. Praha. ISSN 1210-7492. Roč. 7, č. 143 (19970620). In: Příl. Náš domov - čtení na víkend. S. 9.
První článek popisuje pouze ne vždy úplně čisté obchody Armanda Hammera, konkrétně jeho společnosti Occidental Petroleum a pak také žalobu v souvislosti s vyšetřováním aféry Watergate kvůli nezákonným příspěvkům na kampaň za Nixonovo znovuzvolení; Hammer nakonec zaplatil pouze pokutu.
Druhý článek by pro Vás již mohl být zajímavější. Armand Hammer byl ještě několik let po své smrti pokládán za uznávanou a ušlechtilou osobnost, zejména díky různým nadacím, které založil a financoval. Byl také uznávaným prostředníkem mezi Amerikou a Ruskem. Novináři, Eduardu Jay Epsteinovi, se však podařilo potvrdit dosud pouze tichou domněnku o tom, že Armand Hammer byl špionem Sovětského svazu v USA. Epstein to zjistil při pátrání po Hammerových předcích, kdy využíval i spisy FBI a KGB. Špionážní činnost pro Sovětský svaz prováděl již Armandův otec, Julius, židovský lékař z Oděsy, který uprchl před carským režimem do New Yorku. Později, díky vlastnictví několika lékáren, částečně financoval komunistickou špionážní činnost v Americe. Jeho syn, Armand, měl vybudou podzemní obchodní vztahy, které by pomohly obejít blokádu uvalenou Spojenými státy na Sovětský svaz.
Podrobnější informace už naleznete přímo ve zmíněném článku.
Snažili jsme se v českých knihovnách také nalézt přímo Epsteinovu publikaci, avšak bez úspěchu. S největší pravděpodobností tedy nebude dostupná na území ČR:
* Dossier : the secret history of Armand Hammer / Edward Jay Epstein; Armand Hammer. New York : Random House, 1996. xii, 418 p. : ill. ; 24 cm. ISBN 0679448020.
Existují ještě další dvě zajímavé knihy, které jsme rovněž nenalezli v žádné české knihovně:
* The dark side of power: the real Armand Hammer / Carl Blumay; Henry Edwards. New York : Simon & Schuster, 1992. 494 p., [24] p. of plates : ill. ; 25 cm. ISBN 0671700537.
* Armand Hammer: the untold story / Steve Weinberg. Boston : Little, Brown, 1989. x, 501 p., [16] p. of plates : ill. ; 24 cm. ISBN 0316928399.
Pokud byste měl zájem o vypůjčení některé z těchto publikací, je možné požádat v knihovně, kterou navštěvujete, o zprostředkování mezinárodní meziknihovní výpůjčky ze zahraniční knihovny. Tato služba je placená, cena se řídí podle místa vydání požadovaného dokumentu. Mezinárodní meziknihovní služby poskytuje také Národní knihovna, bližší informace o podmínkách služby registrovaným uživatelům NK ČR jsou k dispozici na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mmvsj.htm .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.11.2011 13:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu