arktické výpravy
Text dotazu
výpravy cestovatelov do arktickej oblasti Zeme od minulosti po súčasnosť
Odpověď
Dobrý den,
existuje slušné množství literatury týkající se expedicí do arktických oblastí - především knih věnovaných konkrétním výpravám a cestovatelům. Řadu z nich najdete v online katalogu Národní knihovny (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc), když do základního vyhledávacího formuláře zadáte klíčová slova ("arktické výpravy", "polární expedice", "Arktida expedice" apod.). Našli jsme např. následující tituly:
IMBERT, Bertrand. Velké polární výpravy. Překlad Blanka Neužilová. [Praha]: Slovart, 1996. 224 s. Horizonty. ISBN 80-85871-16-5.
MESSNER, Reinhold. Ledové póly: věčný běh o závod na konec světa. Vyd. 1. Praha: Brána, 2010. 251 s. ISBN 978-80-7243-473-2.
CENTKIEWICZOWA, Alina a CENTKIEWICZ, Czesław Jacek. Dobývání Arktidy. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1958. 448 s., [28] s. obr. příl. Globus; sv. 31.
BÁRTL, Stanislav. Arktida stopami průkopníků. 1. vyd. Praha: Olympia, 1986. 182 s. Cestopisy.
SPIRIN, Ivan Timofejevič. Dobytí severního pólu. Překlad František Soukup. Vyd. 1. Praha: Svět sovětů, 1952. 279 s.
BUBÁK, Oldřich. Doteky konců světa: paralelní pohledy do Arktidy a Antarktidy. 1. vyd. V Pardubicích: [Oldřich Bubák], 2003. 343 s. ISBN 80-239-1301-8.
COOKMAN, Scott. Ice blink: the tragic fate of Sir John Franklin's lost polar expedition. New York: Wiley, 2000. xii, 244 s. ISBN 0-471-37790-2.
HEMPLEMAN-ADAMS, David a UHLIG, Robert. Ledovou pustinou k severnímu pólu. Vyd. 1. Praha: Brána, 2000. 235 s., [20] s. barev. obr. příl. ISBN 80-7243-069-6.
JENNESS, Stuart E. The making of an explorer: George Hubert Wilkins and the Canadian Arctic Expedition, 1913-1916. Montreal: McGill-Queen's University Press, C2004. xxii, 418 s. McGill-Queen's native and northern series; 38. ISBN 0-7735-2798-2.
ŠŤOVÍČEK, Jan. Mapy končí nad Nordkappem: šest dobrodruhů tvořících expediční tým Arctos I se vydává na daleké Špicberky, kde medvědi dávají dobrou noc. 1. vyd. Praha: Olympia, 2004. 284 s. Edice malých cestopisů. ISBN 80-7033-830-X.
BŘEZINOVÁ, Taťana a ČERNÝ, Mikuláš. Návrat zmizelého letce: pátrání po dramatickém osudu českého polárníka Jana Březiny. Vyd. 1. V Praze: Rybka, 2010. 319 s. ISBN 978-80-87067-83-3.
HORN, Mike. Pokořil jsem ledové království. Frýdek-Místek: Alpress, 2006. 339 s. Klokan. ISBN 80-7362-348-X.
LOOMIS, Chauncey C. Tajuplné a tragické břehy: příběh objevitele Charlese Francise Halla. Překlad Jiří Martínek. 1. vyd. V Praze: Metafora, 2001. 334 s. Terra incognita. ISBN 80-86518-03-5.
MESSNER, Reinhold. Už nikdy: Severní pól / Mount Everest / Jižní pól: tři kritické body. Překlad Alena Opletalová. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 1998. 262 s. ISBN 80-204-0670-0.
LAUBE, Roman. Z Čech a Moravy až k Severnímu pólu: historie polárních expedic na lodích Germanie a Hansa (1869 až 1870), na lodi Admirál Tegetthoff (1872 až 1874), a vzducholodi Italia (1928). Vyd. 1. Praha: Mare-Czech, 2009. 146 s. Lodě v české minulosti; sv. 21. ISBN 978-80-86930-11-4.
MAREŠ, Vladislav. Z Čech až k severnímu pólu: věnováno památce českých účastníků této už zapomenuté polární výpravy. Vyd. 1. Třebíč: Akcent, 2000. 158 s. Fakta. ISBN 80-7268-068-4.
CROSS, Wilbur. Ztroskotání na pólu: tragédie vzducholodi Italia a Nobileho výprava k severnímu pólu v roce 1928. Vyd. 1. Praha: Paseka, 2002. 229 s., [16] s. obr. příl. Poseidon; sv. 2. ISBN 80-7185-487-5.
JANOUCH, Michal. 180 dní ve službách Krále Jiřího: [v zajetí ledu a sněhu]. Hradec Králové: Michal Janouch, 2001. 107 s. ISBN 80-238-9454-4.
BUBLÁK, Karel. Adin: se psím spřežením na Jamal. Vyd. 1. Bečov nad Teplou: K. Bublák, 2011. 296 s. ISBN 978-80-254-9581-0.
WILLIAMS, Glyndwr. Arctic labyrinth: the quest for the Northwest Passage. 1st University of California Press ed. Berkeley: Univ. of California Press, 2010. xix, 439 s., [16] s.obr. příl. ISBN 978-0-520-26627-8.
NATIONAL GEOGRAPHIC SOCIETY. Atlas expedic. Praha: Sanoma Magazines Praha, [2004]. 296 s. ISBN 80-7026-257-5
OFFICER, Charles B. a PAGE, Jake. A fabulous kingdom: the exploration of the Arctic. 2nd ed. Oxford: Oxford University Press, C2012. x, 220 s. ISBN 978-0-19-983780-9.
RICHES, Sue a RICHES, Victoria. Frigidní ženy. Překlad Marcela Nejedlá. 1. vyd. v českém jazyce. Praha: BB/art, 2005. 224 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 80-7341-550-X.
ROOTES, David. Objevování polárních krajů. 1. české vyd. Bratislava: INA, 1996. 48 s. Objevování. ISBN 80-85680-76-9.
MESSNER, Reinhold. Póly: dobrodružné cesty Hjalmara Johansena. 1. vyd. Praha: Brána, 2012. 219 s. ISBN 978-80-7243-566-1.
Vyhledávat můžete i v Souborném katalogu České republiky (http://aleph.nkp.cz/cze/skc), který sdružuje záznamy knihovních jednotek z celé země. Princip vyhledávání je stejný, jako v případě elektronického katalogu NK.
Použité zdroje
Online katalog Národní knihovny ČR - http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.05.2017 19:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu