Aristotelova metafyzika
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se informoval, zda máte k dispozici 4.knihu Aristotelovy metafyziky, část 1012a22?
Bohužel on-line katalog je mímo provoz.
Odpověď
Dobrý den,
elektronický katalog Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) informace tak podrobného charakteru o obsahu jednotlivých dokumentů bohužel neposkytuje. Je třeba nahlédnout do samotných knih a informaci  ověřit. Ve fondu NK ČR máme 4 česká vydání Aristotelovy Metafyziky, všechna jednosvazková:
* Aristotelova Metafysika / přeložil, úvodem a poznámkami opatřil F. Joklík ; revidoval Fr. Krejčí. Praha : Česká akademie věd a umění, 1927. xiv, 273 s. ; 24 cm.
* Metafysika / Aristoteles ; přeložil Antonín Kříž. 2. vyd. Praha : Jan Laichter, 1946.  498 s. ; 8°. (Základní spisy Aristotelovy ; sv.1)
* Metafyzika / Aristotelés ; přeložil a poznámkami opatřil Antonín Kříž. 2. vyd. Praha : Petr Rezek, 2003. 579 s. ; 28 cm. ISBN 80-86027-19-8.
* Metafyzika / Aristotelés ; přeložil a poznámkami opatřil Antonín Kříž ; [překlad upravil Petr Rezek]. 3. vyd., V nakl. Petr Rezek 2. Praha : Rezek, 2008. 482 s. ; 20 cm. ISBN 978-80-86027-27-2.
Pouze v novějších vydáních (2003, 2008) jsou však kromě jednotlivých úseků (např. 1012a) a kapitol číslovány i řádky, a to vždy po pěti (5, 10, 15, 20, 25, 30, příp. 35). Obě publikace byly vydány podle vydání Jana Laichtera z r. 1946, v překladu a s poznámkami dr. Antonína Kříže. Překlad byl doplněn číslováním řádků podle Bekkerova vydání (August Immanuel Bekker, http://www.mlahanas.de/Greeks/LX/BekkerNumbers.html); toto číslování ovšem slouží pouze k orientaci, protože překlad není doslovný. Označník (ǀ) vyznačuje začátek uvedené řádky. Pokud je začátek vyznačeného řádku shodný se začátkem odstavce nebo citovaného verše překladu, označník uveden není (viz ediční poznámka vydání z r. 2008, str. 482).
Protože řádky nejsou číslovány jednotlivě, nedokážeme spolehlivě identifikovat řádek 1012a22, uvádíme přesný opis části od řádku 20 až po řádek předcházející řádku 25 v přesném znění a řádkování. Citujeme z vydání z roku 2003, str. 128:
20 pravdu námitce a přisvědčí, ǀ že vyplývající závěr je
pravdivý. Jedni tedy došli k tomu názoru touto cestou,
druzí proto, že pro všechno hledají důvod. Ale proti všem
je třeba vycházet z výměru neboli pojmu věci. Výměr se
pak uskutečňuje tím, že protivníci nutně označují něco
určitého. Neboť pak se pojem, jehož známkou je slovo,
stává výměrem.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.09.2011 15:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu