"Árijští" konvertité k judaismu v nacistickém Německu
Text dotazu
Jak se v nacistickém Německu zacházelo s osobami "árijského" původu, které konvertovaly k židovskému náboženství?
Odpověď
Konverze k judaismu není příliš běžná (jak kvůli složitému "přijímacímu procesu", tak vzhledem k dlouhodobým antisemitským náladám), nicméně možné to je.
Přímo v tomto období jako dobrý příklad poslouží Ernst von Manstein, německý vojenský důstojník a učitel, který konvertoval k judaismu v roce 1892 a dotkla se ho i pozdější 2. světová válka. Na rozdíl od ostatních Židů ale nebyl deportován do koncentračního tábora, pouze nemohl vykonávat práci učitele.
Norimberské rasové zákony, tedy Zákon o ochraně německé krve a německé cti a Zákon o říšském občasntví (1935), nejsou příliš konkrétní. Existuje komentář Hanse Globkeho, který by měl být podrobnější a popisovat různé případy, které mohou nastat, ale nepodařilo se mi jej najít online. Nicméně nacistům obecně nešlo ani tak o potlačení židovského náboženství, jako o "čistotu rasy" (z hlediska původu), Tedy i když se Žid nechal pokřtít, pro nacisty zůstal nadále Židem (to, jak byli konvertité vnímáni a přijímáni samotnou židovskou obcí, je jiná otázka). Člověk "čisté krve", který by naopak konvertoval k judaismu, by zůstal Němcem z hlediska rasy (což bylo prvořadější) a židem z hlediska víry, díky čemuž mu nehrozil tak tragický osud, ale s nepříjemnostmi a zřejmě i tlakem, aby se víry zřekl, se jistě potýkal.
Vlákno přesně k tomuto tématu se vyskytuje i na platformě Reddit (r/history), byť to nelze považovat za stoprocentně spolehlivý zdroj informcí, ale dají se tam nalézt zajímavé poznámky.
Použité zdroje
HESCHEL, Susannah. "Sacrament versus Racism: Converted Jews in Nazi Germany". On Being Adjacent to Historical Violence, edited by Irene Kacandes, Berlin, Boston: De Gruyter, 2022, pp. 89-112. Dostupné online: https://doi.org/10.1515/9783110753295-007 [cit. 9. 4. 2024]
https://www.reddit.com/[…]/ [cit. 9. 4. 2024]
https://en.wikipedia.org/wiki/Ernst_von_Manstein [cit. 9 4. 2024]
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
09.04.2024 09:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu