Archivní dokumenty města Dobruška
Text dotazu
Dobrý den, můj dotaz se týká města Dobrušky. Mí předci pocházejí právě odtamtud a při tvoření rodokmenu jsem narazila na problém. V roce 1806 shořely prý všechny matriky města. Jak se mohu posunout dál, existuje berní rula, nebo soupis poddaných z Dobrušky? Jde mi především o jméno Hradecký, poslední o kterém vím, byl Václav-provazník nar. v roce 1797 nebo v roce 1801. Za jakoukoliv radu děkuji a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
existuje Berní rula, což je soupis poddaných z roku 1651, ale pozdější záznamy, které hledáte, v ní nemůžete najít. U nás v knihovně máme pouze svazek Berní ruly pro oblast Hradecka a zde jsem Dobrušku nenalezla. Jiné svazky Berní ruly ve fondu nemáme.
Ohledně psaní rodokmenu, bych Vám doporučila se obrátit na odborníky v této oblasti = pracovníky archivu v Rychnově nad Kněžnou, kam Dobruška spadá. Tam Vám jistě poradí, které prameny můžete prostudovat a kde je naleznete. http://vychodoceskearchivy.cz/rychnovnadkneznou/
Přes internet si můžete prohlédnout nascenované pamětní knihy města Dobrušky, na tomto odkaze: http://vychodoceskearchivy.cz/rychnovnadkneznou/dobruska/.
Více Vám z knihovny pomoci nemůžeme.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
07.08.2015 21:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu