Archiv - Karel Ignác Thám
Text dotazu
Dobrý den,
Prosím o radu sháním knihu od Běly Pražákové název Karel Ignác Thám. Našla jsem ji v archivu, ale nevím jak se k ní dostat.
Odpověď
Dobrý den,
dokument, který jste nalezla, předpokládáme v Literárním archivu Památníku národního písemnictví, je soupis literární pozůstalosti bratří Thámů, slouží jako archivní pomůcka.
PRAŽÁKOVÁ, Běla. Karel Ignác Thám (1763-1816) ; Václav Thám (1765-1816?) : soupis osobního fondu. Praha, Literární archiv Památníku národního písemnictví,1986. 3 s.
Přístup k dokumentu byste měl získat přímo v Literárním archivu, v databázi Archivních fondů a sbírek v ČR (http://aplikace.mvcr.cz/vozidla/peva/index.php ) jsme nalezli podrobnější informace o osobním fondu K.I.Tháma:
Název fondu (sbírky): Thám Karel Ignác
Uloženo v archivu: Literární archiv Památníku národního písemnictví Časový rozsah: 1794-1818
Metráž: 0,10 bm (vše je zpracováno a inventarizováno) Fond je částečně přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): THÁM Karel Ignác 1763 - 1816; národní buditel, překladatel, lexikograf.
Tematický popis: 1. Rukopisy vlastní (překlad, přepis vyprávění očitého svědka popravy z r. 1621).2. Tisky.3. Varia.
Archivní pomůcky: PRAŽÁKOVÁ BĚLA: THÁM IGNÁC KAREL /1763-1816/ THÁM VÁCLAV /1765-CCA 1816/, 1794 - 1818 (1936). Inventář, 1986, s. 3, ev.č. 648.
Tento soupis má ve fondu také Knihovna Ústavu pro českou literaturu AV ČR, viz katalog knihovny (http://tinweb.ucl.cas.cz/), signatura svazku Dt 45/37.
V dalších knihovnách jsme již dokument nenalezli.
Pokud byste potřebovala získat další informace o Karlu Ignáci Thámovi, můžete využít databázi Bibliografie české literární vědy od roku 1961 (http://isis.ucl.cas.cz/?form=biblio), kterou rovněž buduje Ústav pro českou literaturu AV ČR. Vyhledali jsme zde následující články:
* BOHÁČ, Antonín. K některým aspektům společenské funkce překladové tvorby :
(Na okraj Thámova překladu Schillerových Loupežníků). In: Literárněvědný sborník Památníku národního písemnictví, s. 34-44. - 1979
-> Loupežníci [drama] / Friedrich Schiller Karel Ignác Thám
* HANZAL, Josef. Jazyková otázka ve vývoji obrozenského školství. In:
Československý časopis historický. - Roč. 16, č. 3 (červen), s. 317-339. -
1968
[Mj. se zmínkami o F. M. Pelclovi, K. I. Thámovi, J. Jungmannovi, K.
Vinařickém a F. Palackém.]
* KUSÁKOVÁ, Lenka. Nejedlého kritika Thámovy české gramatiky z r.1798. In:
Naše řeč. - Roč. 68, č. 3 (srpen). - 1985. - S.125-140
-> / Karel Ignác Thám
[O kritickém spisku Kritische Revision der Thamischen Grammatik, podepsané šifrou J.N-vý (Nejedlý Jan) a věnovaném 3.vydání Thámovy gramatiky, nazvané tu Böhmische Grammatik zum Gebrauche der Deutschen.]
* VACULÍK, Lubomír. Chvála řeči české. In: Učitelské noviny. - Roč. 36, č. 9 (27.2.). - 1986. - S.12
-> / Karel Ignác Thám
[Též o jeho mladším bratru: Thám Václav.]
* Akademické gymnázium. : Štěpánská 22. 1556-1996. / Vedoucí redaktor Martin Horký.
Praha, Akademické gymnázium 1996. - 239 s. Almanach Akademického gymnázia, školy hlavního města Prahy, vydaný v roce 1996 k 440.výročí jeho založení.
[Sborník, mj. s oddíly: Osobnosti spjaté s AG (s.48-63, medailónky mj.:
Bendl Václav Čeněk, Durdík Josef, Fairaizl Jindřich, Heller Servác Bonifác, Kohák Erazim, Kvapil František, Masaryk Jan, Petříček Miroslav jr., Sabina Karel, Štolba Josef, Thám Karel Ignác, Thám Václav, Vlček Václav, Vyskočil Ivan, Zelený Václav); Děti slavných rodičů na AG (s.64-70, medailónky mj. synů: Čelakovský František Ladislav, Frič Josef Václav, Chocholoušek Prokop, Jungmann Josef, Klicpera Václav Kliment, Palacký František, Šafařík Pavel Josef, Winter Zikmund); se vzpomínkami profesorů i žáků; s ukázkami z literární a výtvarné tvorby studentů (s.166-220); s přehledem Akademické gymnázium v historické tabulce (s.226-231); se seznamem ředitelů a profesorů od roku 1945 do roku 1996, s tablem Profesorský sbor AG ve školním roce 1996/1997.]
* ŘEPA, Milan. Moravské písemnictví v období napoleonských válek. In: Duha.
- Roč. 19, č. 4 (zima), s. 8-10. - 2005
[Článek o stavu moravského písemnictví na přelomu 18. a 19. století.]
-> Adolf Pilař ; František Moravec ; Otto Steinbach z Kranichsteina ;
Leopold Jan Šeršník ; Adam Chwoyka ; Jan Bonaventura Pitr ; Alois Habrich ; Řehoř Volný ; František Josef Schwoy ; Josef Edmund Horký ; Jan Alois Hanke z Hankensteina ; Bernard Bolzano ; Filip Nediele ; Matěj Josef Sychra ; František Polášek ; Václav Stach ; Josef Dobrovský ; Karel Ignác Thám ; Tomáš Fryčaj ; Josef Heřman Agapit Gallaš ; Václav František Hříb ; František Dominik Kynský ; Josef Jungmann ; Václav Michal Pešina z Čechorodu ; Vincenc Ziak ; František Sušil ; Alois Vojtěch Šembera
Ještě by Vás mohl zajímat následující článek z bibliografických databází Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz):
* ŠORM, Ivan : Předkové národních buditelů - Karla a Václava Thámových.
Genealogické a heraldické listy, 28, 2008, č. 2, s. 2-7.
Genealogie, rody a rodiny, Thám [rodina], Thám Karel Ignác [1763-1816], Thám Václav [1765-cca 1816]
Odkazy na další relevantní literaturu k osobě K.I.Tháma by mohl obsahovat také Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce (Praha :
Academia, 1985-2008. 7 sv. ; 24 cm).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 09:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu