Architektura a historie domů v ulici Pechlátova, Praha 5
Text dotazu
Dobrý den,
zabývá se nějaká literatura architekturou a historií i méně významných pražských domů? Konkrétně se mi jedná o domy v ulici Pechlátova, Praha 5, Radlice.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
bohužel "méně významnými" domy se literatura moc nezabývá. K Vašemu dotazu jsme našli v nám dostupných zdrojích pouze zmínku o jednom domě v Pechlátově ulici a to v VEVERKA, Přemysl a kol. Slavné stavby Praha 5. Praha: Městská část, Folbios, 2005. Na konci publikace v Adresáři architektonicky a historicky pozoruhodných staveb je pouze uvedeno: Pechlátova 16 (Smíchov, 2503), nájemní dům, Rudolf hrabě, 1924 - 1925.
Na knize se podílel také jako autor Zdeněk Lukeš, který je významným pražským architektem a znalce pražské architektury. Možná by poradil.
Jinak doporučujeme Archiv hl. m. Prahy http://www.ahmp.cz/ , Národní technické muzeum http://www.ntm.cz/ , Národní archiv ČR, https://www.nacr.cz/,  Muzeum hl. m. Prahy http://www.muzeumprahy.cz/ nebo Městskou knihovnu s oddělením Pragensií https://www.mlp.cz/cz/.
Doporučujeme i Českou komoru architektů a Českou komoru autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě https://www.ckait.cz/content/ceska-komora-architektu.
Zmínky o ulici např. v:
Pechlátova 43d Radlice, Smíchov Augustin Pechlát (1877-1941), tělovýchovný pracovník popravený za odbojovou činnost v době okupace. Husova do 1940 Jan Hus, viz Husova. Ulice nesla název od svého vzniku někdy kolem roku 1905. Danielova 1940-1945 Daniel (fl 167), pražský biskup v letech 1148-1167. Husova 1945-1947.
Pražský uličník. Libri. s. 53. Dostupné také z https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:72c98e50-416d-11e4-8f33-5ef3fc9ae867
Pechlátova (16 Radlice, Smíchov) 18 Radlická Ze Smíchova ulicí Radlickou směrem do Radlic, od stanice Radlická vlevo, 1. příčná. Původně (asi od 1905) do 1940 Husova, 1940—1945 Danielova, 1945—1947 opět Husova, od 1947 Pechlátova. M. Jan Hus viz Husova ulice. — Daniel, biskup pražský v letech 1148—1167. — Augustin Pechlát (1877—1941), tělovýchovný pracovník, popravený pro odbojovou činnost.
Václav HLAVSA, Josef JANÁČEK, Jiří ČAREK. Ulicemi města Prahy od 14. století do dneška. Praha: Orbis, 1958. s. 290. Dostupné také z https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:7797bc10-d975-11e2-b28b-001018b5eb5c
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.07.2020 13:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu