architekt Jiří Trnka
Text dotazu
Dovoluji se dotázat na jakekoliv informace o arch. Jirim Trnkovi (syn slavného JT), který mj. projektoval vetraci veze Strahovského tunelu na Strahove. Dekuji.
Odpověď
Dobrý den,
o architektu Jiřím Trnkovi mnoho informací není. "Oficiální" životopis se nám nepodařilo v našich dostupných zdrojích najít. Informace, které uvádíme, jsou posbírané z různých zdrojů, jedná se ale spíš o střípky z jeho života.
Architekt Jiří Trnka byl synem malíře Jiřího Trnky z prvního manželství. Narodil se 16. ledna v roce 1940, zemřel v roce 2002.
Údaje z Artarchivu, http://www.artarchiv.cz/,  viz http://abart-full.artarchiv.cz/osoby.php?x=0&y=0&Fprijmeni=trnka&Fjmeno=ji%C5%99%C3%AD&FnarozDen=&FnarozMes=&FnarozRok=1940&Fmisto=&FumrtiDen=&FumrtiMes=&FumrtiRok=&Fmistoumrti=&Fobor=
Z knih doporučujeme:
CHVOJKOVÁ, Helena. Jiří Trnka. Plzeň: Západočeské nakladatelství, 1990.
TRNKOVÁ, Růžena. Můj syn. Praha: Československý spisovatel, 1972. Podle vyprávění a zápisků Růženy Trnkové a podle vlastních vzpomínek a korespondence napsala Helena Chvojková.
V obou knihách jsou zmínky i o Jiřím Trnkovi ml.
Další zdroje, z kterých citujeme:
"...  bratr Jiří, který již bohužel zemřel, byl architekt a s otcem často spolupracoval – třeba při výtvarném zpracování naší expozice v Montrealu..".
Zdroj: http://www.nase-rodina.cz/article.php?clanek=1731
(Turbová) Na počátku 90. let se sem hodlala nastěhovat taneční škola, která začala s chaotickými úpravami. Po uplatnění restitučního nároku a následném prodeji Turbové roku 1993 tu mělo být zřízeno kulturní středisko a španělské obchodní zastupitelství. Na zalesněných pozemcích měly být dostavěny rodinné domy podle architektonického návrhu architekta Jiřího Trnky ml., aby bylo možné pokrýt vysoké náklady na rekonstrukci. Nový majitel však zemřel a spolu s ním byly pohřbeny i veškeré plány.
Zdroj: http://smichov.blog.cz/0707
Pojďte, pojďte se mnou na silniční most v Praze 7, který spojuje Tróju a Holešovice. Na most, který postavil architekt Jiří Trnka a Petr Dobrovský v letech 1972 - 1980. Na most který stál jen pět milionů korun.
Věděl jsi, že tento most není původní? A že se dříve jmenoval trojský most a vedla po něm tramvajová dráha?...
Zdroj: http://turista.blog.cz/en/0904/most-barikadniku-informace
O ojedinělosti české loutkářské tradice ve světě, složité situaci současných tvůrců českého animovaného filmu, ale především o unikátním díle Jiřího Trnky pohovořili ve středu odpoledne primátor Martin Baxa a náměstkyně pro kulturu Eva Herinková s Trnkovými potomky u příležitosti stého výročí narození mezinárodně uznávaného výtvarníka a tvůrce animovaných filmů, plzeňského rodáka, které si nejen v tomto týdnu město připomíná. Setkání se zúčastnily čtyři z pěti Trnkových dětí - Zuzana Ceplová s manželem, Helena Trösterová a Klára Trnková, obě v doprovodu dcer, a Jan Trnka. Svého zesnulého manžela, syna Jiřího Trnky Jiřího zastoupila v doprovodu dcery a syna Helena Trnková.
Zdroj: http://www.regionplzen.cz/zpravodajstvi/?trnkovi-potomci-se-sesli-na-plzenske-radnici
Větrací věž Strahovského tunelu – 49 metrů vysoká věž postavená podle návrhu architekta Jiřího Trnky, syna malíře Jiřího Trnky.
Zdroj: http://www.usedlosti.ctrnactka.net/pos33.htm
Ing. arch. JIŘÍ TRNKA
Číslo autorizace                886
Typ autorizace  VP: autorizace se všeobecnou působností (A.0)
Typ členství        UKONČENÉ členství
Stav autorizace zaniklá (§ 10 odst. 1 zákona)
Kontakt
Adresa: NAD VODOVODEM 43, 100 00, PRAHA 10
Telefon: 274 772 175
Zdroj: http://www.cka.cc/seznam-architektu/result
(Malíř Jiří Trnka) v roce 1967 přispěl vlastními projekty do expozic československého pavilonu a mezinárodního uměleckého pavilonu na Expo 67 v Montrealu (spolu s Jiřím Trnkou ml.).
Rodinné zázemí
Jiří Trnka vyrůstal v rodině klempířského mistra a švadleny v Plzni. Vyprávění a zápisky matky Růženy Trnkové (1891–1958) poskytly Trnkově první manželce, výtvarnici Heleně Chvojkové (1914–1988), materiál ke knize Můj syn, v níž čerpala i z vlastních vzpomínek a manželovy korespondence.
Helena Chvojková je rovněž autorkou prózy pro děti Zuzanka objevuje svět, kterou Jiří Trnka ilustroval a která byla věnována dceři, redaktorce a editorce Zuzaně (* 1938, provdaná Ceplová).
Zesnulý syn Jiří (* 1940) byl architektem a dcera Helena (* 1945, provdaná Trösterová) výtvarnou redaktorkou. Z druhého manželství s Věnceslavou Trnkovou se narodila dcera Klára (* 1949) a syn Jan (* 1956), jež oba jsou výtvarníky. Dcera Klára vystudovala u prof. Hoffmeistera na UMPRUM. V současné době vede se svou dcerou úspěšné nakladatelství Studio Trnka.
Je možné, že informace by mohla poskytnout nevlastní sestra Jiřího Trnky, viz http://www.studiotrnka.cz/page/kontakty/ .
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.10.2014 08:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu