architekt Jiří Jiljí Justich (23. dubna 1876 Častrov -?
Text dotazu
Dovoluji se dotazat na datum jeho umrti prip. misto hrobu. Dekuji
Odpověď
Dobrý den,
bohužel další životopisná data architekta Jiřího Justicha se nám nepodařilo ověřit.
Pravděpodobně nejpodrobnější biografické údaje jsou v současné době na Wikipedii. Přes uvedené odkazy je možné se podívat i do matrik a Soupisů pražského obyvatelstva, kde je uveden i jeho sňatek s Johannou Zelenkovou 19. 7. 1905.
Ostatní zdroje někdy udávají nepřesně narození v r. 1877, např. https://cs.isabart.org/person/43935.
Podrobný článek o díle J. Justicha je v časopise Architektura z roku 1990. Veškeré zmínky o jeho dílech končí do roku 1914.
Zdroj: Z. Lukeš, J. Svoboda, Dva architekti pražské secese: Alois Masák a Jiří Justich. Architektura 1990/1, s. 6-8.
Prohledali jsme také dostupné seznamy obětí 1. světové války. Protože přestal tvořit, napadá nás úmrtí nebo emigrace. Bohužel v těchto seznamech jsme nebyli úspěšní.
Nalezli jsme úmrtní oznámení tchána Josefa Zelenky, kde je J. Justich s manželkou podepsán jakou jeden z pozůstalých – mají rodinnou hrobku na hřbitově olšanském.
Národní listy. Praha: Julius Grégr, 23.1.1908, 48(22). s. 7. ISSN 1214-1240. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ee0baab0-6205-11e7-8b50-001018b5eb5c
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.05.2022 12:09
Jan Pešula píše:
Úterý 17.05.2022 11:30
Architekt Jiří Justich zemřel zřejmě 13. května 1944 v Praze. Viz inzerát - Národní politika z 19.05.1944, roč. 62, č. 137, s. 5, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6379708 . Vydání je dostupné online jen v prostorách Národní knihovny, ale příslušný útržek si zobrazíte po vyhledání slova "Justicha" na příslušné stránce.
Podle inzerátu bydlel na adrese Praha II (tj. Nové Město), Na struze 4, což odpovídá stavu před I. světovou válkou (čp. 228-II, viz pobytovou přihlášku http://katalog.ahmp.cz/prag[…]618600A675&scan=1#scan1 ). Tento dům patřil do farnosti u sv. Vojtěcha, odkud jsou bohužel matriky dostupné v archivu jen do roku 1936. Kdybyste potřebovala datum a místo úmrtí potvrdit přesně, bude nutné se obrátit na Úřad městské části Praha 1, odbor matrik, matriční doklady do r. 1949, kontakt: https://www.praha1.cz/odbory-a-oddeleni/mat/ . Převod příslušné matriční knihy do Archivu hl. m. Prahy a její digitalizaci můžeme předpokládat někdy po r. 2025, tj. 75 let po ukončení všech církevních matrik k 31.12.1949.
Článek ve Wikipedii jsem doplnil. Opravdu to vypadá, že po roce 1914 již nebyl veřejně aktivní. Přeji hodně zdaru v dalším výzkumu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu