Architekt František Grossmann
Text dotazu
Vážení,
rád bych se dozvěděl více o architektu Františku Grossmannovi, který se narodil 3. srpna 1876 v Pustějově a zemřel v roce 1933 v Ostravě.
Mohli byste mne, prosím, sdělit, kde bych o něm mohl najít bližší informace?
Děkuji Vám za laskavost.
Odpověď
Dobrý den,
z dostupných informací jsme nalezli literaturu a webové stránky hovořící zejména o práci Františka Grossmana (jinak také Franze Großmanna) a projektech firmy Grossmann & Fiala. Jeho životopis je popsán jen velmi stručně, a to jak v publikacích, tak na internetu (v obou případech v zásadě stejnou měrou). Tento architekt je uváděn spíše v literatuře zaměřující se čistě na architekturu konkrétních moravských oblastí (měst, krajů) v průběhu první poloviny 20. století.
Níže zasíláme výčet nalezené literatury nejrelevantnější pro probádání jeho práce, projektů a života:
- GORYCZKOVÁ, Naďa et al. Slavné vily Moravskoslezského kraje. Praha: Foibos, 2008, s. 70–72. ISBN 978-80-87073-09-4.
- ZATLOUKAL, Pavel. Příběhy z dlouhého století: architektura let 1750-1918 na Moravě a ve Slezsku. Olomouc: Muzeum umění Olomouc, 2002, s. 594. ISBN 80-85227-49-5.
- ZLÁMALOVÁ, Aneta. Architektura a urbanismus Frýdku-Místku, 1900-1943. Diplomové práce, vedoucí Rostislav Švácha. Univerzita Palackého, Katedra teorie a dějin výtvarných umění, 2011.
- Galeta, Jan. Nelehký život architekta okolo roku 1900 na příkladech z Moravské Ostravy. Zprávy památkové péče, 2021, vol. 81, iss. 2, p. 151-159 [online]. Dostupné z: https://zpp.npu.cz/artkey/zpp-202102-0007_the-difficult-life-of-an-architect-around-1900-using-examples-from-moravian-ostrava.php?l=cz.
- Oznámení o úmrtí. Český směr: deník Československé strany národně socialistické na českém západě. V Plzni: Lidové tiskařské, vydavatelské a nakladatelské družstvo, 9.11.1933, 35(262), s. [1]. ISSN 1805-1596.
- http://www.ostravskepamatky.cz/pamatky/16-Vila-Frantiska-Grossmanna
- https://www.slavnevily.cz/vily/moravskoslezsky/vlastni-vila-frantiska-grossmanna
Pro další informace můžete ještě zkusit oslovit vybrané moravské archivy, z nichž někteří autoři čerpali, a které jsou místem pobytu a práce Františka Grossmana.
- SOkA Frýdek – Místek
- Archiv Stavebního Úřadu v Ostravě a Frýdku-Místku
- Archiv města Ostravy
- Zemský archiv v Opavě
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.11.2023 14:10