archeologické památky na zemědělské půdě
Text dotazu
Jak je pečováno o archeologické památky na území orné půdy, zeměděleském půdním fondu z pohledu zemědělců a z pohledu archeologů. Jaká se k této problematice váže legislativa .. je důležitější zachovat pole nebo archeologickou památku, kdo má hlavní slovo a jak probíhá spolupráce mezi zemědělci a archeology.
Děkuji
Odpověď
Zemědělsky obdělávané archeologické lokality mohou být chráněny přímo jako kulturní památky (např. hradiště), nebo jako území s archeologickými nálezy. Památkový zákon č. 20/1987 Sb. stanovuje povinnost majitele kulturní památky (majitele pozemku, na němž se nachází archeologická lokalita) udržovat a chránit ji před poškozením a nahlásit záměr stavební nebo obdobné činnosti Archeologickému ústavu a umožnit provedení záchranného archeologického výzkumu.
Památkový zákon č. 20/1987 Sb. https://www.npu.cz/cs/npu-a-pamatkova-pece/pamatky-a-pamatkova-pece/pravni-predpisy-a-mezinarodni-dokumenty/zakon-o-pamatkove-peci
Management archeologického dědictví obecně a současné právní předpisy pro péči o archeologické dědictví shrnuje BUREŠ, Michal. Management archeologického dědictví. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2014. ISBN 978-80-261-0378-3. https://www.academia.edu/31924617/Management_archeologick%C3%A9ho_d%C4%9Bdictv%C3%AD
Při hluboké orbě dochází k pravidelnému narušování horních částí výplní archeologických objektů a u objektů jen mělce zahloubených dochází k jejich naprosté devastaci. Ničeny jsou vedle sídlištních objektů i pohřebiště, většinou žárová pohřebiště popelnicových polí (Kolbinger 1992, 42). Zničení pohřebišť lidu popelnicových polí orbou ve východních Čechách konstatuje V. Vokolek (1991-1992), orba má vliv i na dochování kostrových pravěkých pohřebišť (Tichý – Kolert 2016).
KOLBINGER, Dalibor. Povrchový výzkum a zemědělské obdělávání půdy. In: Pravěk. Nová řada 1/1991. Brno: Masarykova univerzita, 1992, s. 42-43.
VOKOLEK, Vít. K současným problémům východočeské archeologie. Zpravodaj muzea v Hradci Králové. 1991-1992, 18, s. 37-39.
TICHÝ, Radomír a Václav Maria KOLERT. K otázce vlivu eroze a recentní orby na dochování kostrových pravěkých pohřebišť. ...tenkrát na východě...: sborník k 80. narozeninám Víta Vokolka / Miroslav Popelka, Renata Šmidtová, Pavel Burgert, Jan Jílek (eds.). Praehistorica ; 33/1-2. Praha: Karolinum, 2016, 405-424. ISSN 0231-5432.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
04.04.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu