Archeologická lokalita v okolí
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, kde je nejbližší archeologická lokalita či naleziště z období pravěku v okolí Rožnova pod Radhoštěm/Valašského Meziříčí či Karolinky/Nového Hrozenkova.
Předem děkuji za odpověď!
Odpověď
Vážený pane (...),
předali jsme Váš dotaz panu archeologovi Samuelu Španihelovi z Muzea regionu Valašsko, zde je jeho odpověď:
Pre Rožnov pod Radhoštěm je najbližšia lokalita Hrádky, kopec v katastri Krhové. Vyšinné sídliště kultury slezskoplátenické. Inak par mensich veci je i blíž, ale vyslovene sídelna/pohrebná lokalita je asi toto,
jak nerátáme trebas náhodný nález sekeromlatu a podobne.
Pre Hrozenkov a Karolinku je to hradisko Kopce v Lidečku, opäť slezskoplátenická kultura.Ve Valmezu je vysloveně pohrebisko žiarove v ulici Potůčky a v Lhotce nad Bečvou je nížinné sídlište, respektive pyrotechnicky areal. Obe zas patria slezskoplátenickej kulture, na Potúčkách bude asi aj daka starsia vec - kultura lužická.
To sú lokality, keby som mal menovat nahodne individuálne nálezy,tak tých je napr na rožnovskej bečve hodne, napr medena sekara kultury s nalevkovitymi pohary zo Zasovej.
Prakticky v každej pravobreznej dedine mezi VM a RnR je aspoň jeden brúsenny kamenný nástroj z eneolitu, buď kultura s nálevkovitými pohármi, alebo kultura s šňúrovou keramikou.
Pan Samuel Španihel je odborník na slovo vzatý, kdybyste potřeboval více informací můžete nakouknout do jeho článků, které jsou dostupné i v knihovně (3. patro, regionální oddělení).
Použité zdroje
ŠPANIHEL, Samuel. Archeologie Valašska I.: Starší a střední doba kamenná. Valašsko: vlastivědná revue. 2016/1, č. 36, s. 58-59.
ŠPANIHEL, Samuel. Archeologie Valašska II.: Mladší doba kamenná. Valašsko: vlastivědná revue. 2016/2, č. 37, s. 57-58.
ŠPANIHEL, Samuel. Archeologie Valašska III.: Doba měděná. Valašsko: vlastivědná revue. 2017/1, č. 38, s. 56-58.
ŠPANIHEL, Samuel. Archeologie Valašska IV.: Doba bronzová. Valašsko: vlastivědná revue. 2017/2, č. 39, s. 56-59.
ŠPANIHEL, Samuel. Archeologie Valašska V.: Doba železná. Valašsko: vlastivědná revue. 2018/1, č. 40, s. 55-57.
ŠPANIHEL, Samuel. Archeologie Valašska VI.: Doba římská a stěhování národů. Valašsko: vlastivědná revue. 2018/2, č. 41, s. 56-58.
ŠPANIHEL, Samuel. Archeologie Valašska VII.: Raný středověk neboli doba hradištní. Valašsko: vlastivědná revue. 2019/1, č. 42, s. 56-59.
ŠPANIHEL, Samuel. Archeologie Valašska VIII.: Vrcholný a pozdní středověk. Valašsko: vlastivědná revue. 2019/2, č. 43, s. 56-58.
ŠPANIHEL, Samuel. Archeologie Valašska IX.: Raný novověk. Valašsko: vlastivědná revue. 2020/1, č. 44, s. 54-56.
ŠPANIHEL, Samuel. Archeologie Valašska X.: Industriální a moderní doba. Valašsko: vlastivědná revue. 2020/2, č. 45, s. 57-59.
ŠPANIHEL, Samuel. Muzejní kukátko: Nejstarší lidské stopy v našem regionu. Valašský deník. 2020, č.179 (3.8.2020), s.10.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Zlín
Knihovna
Masarykova veřejná knihovna Vsetín
Datum zadání dotazu
05.10.2022 20:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu