Arch. Ing. Otto Stainl
Text dotazu
Dobrý den.
Marně se snažím získat ke své práci informace o architektovi Otto Stainlovi(životopis), který nějaký čas působil v Karlových Varech a má na svědomí stavbu budovy České spořitelny. Vím jen, že zemřel roku 1907, rok po dokončení stavby. Stačily by mi tituly knih, kde se o něm něco více dozvím. Děkuji za pomoc.
Odpověď
Arch. Ing. Otto Stainl (1875 - 12. července 1907), inženýr projektant, karlovarský městský stavební mistr a městský stavitel v Teplicích.
Vypracoval projekt nárožního třípatrového domu spořitelny, jehož funkčnost se harmonicky snoubila s moderní secesní dekorativností. Spolupracoval se stavitelem Josefem Waldertem. Celkové náklady, zahrnující cenu pozemku, výstavbu a vnitřní zařízení, činily 1 047 766 korun. Stavba byla dokončena v průběhu zimních měsíců 1905-1906. Provoz ve spořitelně byl zahájen 1. dubna 1906. Budova karlovarské spořitelny je zařazena do seznamu státem chráněných památek druhé kategorie.
V druhé knize je jméno architekta uvedeno ve tvaru
Steinl, Otto.
Literatura:
Linke, Eugen: Heimatkunde des Karlsbader Bezirkes. Kunstgeschichte 1. Karlsbad 1937. S. 41.
Encyklopedie architektů, stavitelů, zedníků a kameníků v Čechách. Praha, Academia 2004. S.624.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Krajská knihovna Karlovy Vary
Datum zadání dotazu
14.03.2008 10:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu