arabské země
Text dotazu
Dobrý deň,
chcela by Vás požiadať o zaslanie informácii týkajúcich sa arabských krajín
- ktoré tam patria, charakteristiky,politický a historický vývoj,prípadné
ekonomické a hospodárske ukazatele.
Odpověď
Dobrý den,
částečnou odpověď na svůj dotaz můžete nalézt v archivu služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/arabske-staty) :
Název "Arabské (Islámské) státy" bývá nejčastěji užíván pro státy, ve kterých je islám státním náboženstvím.
Tato skupina zahrnuje následující státy: Afghánistán, Alžírsko, Bahrajn, Bangladéš, Brunej, Čečensko - Ičkerie, Egypt, Irák, Írán, Jemen, Katar, Komory, Kuvajt, Libye, Malajsie, Maledivy, Maroko, Mauritánie, Omán, Pákistán, Saudská Arábie, Somálsko, Spojené arabské emiráty, Súdán a Tunisko.
V užším slova smyslu jsou to státy, u kterých je islám základem zákonodárství:
Afghánistán, Brunej, Čečensko - Ičkerie, Írán, Jemen, Komory, Libye, Mauritánie, Pákistán, Saudská Arábie, Súdán.
Článek o arabských státech obsahuje také Wikipedie - http://cs.wikipedia.org/wiki/Arabsk%C3%BD_sv%C4%9Bt , podrobnější informace o jednotlivých státech získáte kliknutím na jejich název.
Stručné informace týkající se geografie, hospodářství, ekonomiky, historie atd. jednotlivých států obsahují následující slovníky, ze zdrojů dostupných na internetu Vám můžeme doporučit databázi CIA World Factbook
(https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/) :
ŠÁRA, Pavel; KOŠNÁŘ, Marek. Lexikon zemí světa : fakta, příroda, historie. Praha : Kartografie, 2005. 223 s. : barev. il., mapy, erby ; 34 cm + mapa (2 s. ; 96 x 136 cm). ISBN 80-7011-877-6 (váz.).
ZWETTLER, Otto. Lexikon zemí 2003. Praha : Fortuna Print, 2002. 503 s. : barev. il., mapy, portréty ; 21 cm. ISBN 80-7321-038-X (váz.).
LIŠČÁK, Vladimír. Státy a území světa. Praha : Libri, 2009. 895 s., [32] s. barev. obr. příl. : il. ; 21 cm ISBN 978-80-7277-414-2 (váz.).
Další literaturu si můžete vyhledat např. pomocí elektronického katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) , pro zadání klíčových slov lze použít obecné termíny jako arabské země, arabské státy, severní Afrika, blízký východ nebo jména konkrétních států v kombinaci s výrazy hospodářství, ekonomika, historie apod. Hledaná slova zadávejte nejlépe do vyhledávacích polí Předmět nebo Název, pomocí znaménka "?" je můžete také pravostranně rozšířit o 1 a více znaků (např. na dotaz arab? and zem? se vyhledají dokumenty obsahující v záznamech klíčová slova jako arabské země, arabských zemí atd.). Při vrácení velkého množství nalezených záznamů můžete dotaz upřesnit dalším klíčovým slovem, omezit na určité roky vydání, dokumenty vydané v češtině apod.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 10:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu