Arabské státy
Text dotazu
Dobrý deň,
chcela by Vás požiadať o zaslanie informácii týkajúcich sa arabských krajín
- ktoré tam patria, charakteristiky,politický a historický vývoj,prípadné
ekonomické a hospodárske ukazatele.
Odpověď
"Arabské (Islámské) státy" bývá nejčastěji užíván pro státy, ve kterých je
islám státním náboženstvím.
Tato skupina zahrnuje následující státy: Afghánistán, Alžírsko, Bahrajn,
Bangladéš, Brunej, Čečensko - Ičkerie, Egypt, Irák, Írán, Jemen, Katar,
Komory, Kuvajt, Libye, Malajsie, Maledivy, Maroko, Mauritánie, Omán,
Pákistán, Saudská Arábie, Somálsko, Spojené arabské emiráty, Súdán a
Tunisko.
V užším slova smyslu jsou to státy, u kterých je islám základem
zákonodárství:
Afghánistán, Brunej, Čečensko - Ičkerie, Írán, Jemen, Komory, Libye,
Mauritánie, Pákistán, Saudská Arábie, Súdán.
Zdroj informací:
LIŠĆÁK, Vladimír. Státy a území světa. 2., aktualiz., přeprac. a rozš.
vyd. Praha : Libri, 1998. ISBN 80-85983-53-2 (váz.)
Bližší informace o historii, politickém a ekonomickém vývoji (včetně
ekonomických ukazatelů) najdete v uvedených knihách nebo internetových
odkazech. Další možnou literaturu můžete vyhledávat v souborném katalogu
VŠE na adrese http://library.vse.cz nebo v jednotné informační bráně
http://jib.cz. Na webových stránkách Mezinárodního měnového fondu (IMF)
http://www.imf.org/external/index.htm, Světové banky (WB)
http://www.worldbank.org/, OPEC http://www.opec.org/home/, OECD
http://www.oecd.org/home/0,2987,en_2649_201185_1_1_1_1_1,00.html a OSN
http://www.un.org/ jsou k dispozici ekonomické ukazatele.
Na portále Business.info najdete teritoriální informace o jednotlivých
zemích.
Literatura:
Laabas, Belkacem: Arab development challenges of the new millennium.
Aldershot : Ashgate, c2002.
Investment regimes in the Arab world : issues and policies.New York :
United Nations, 2000
Barnett, Michael N.: Dialogues in Arab politics :  negotiations in regional
order. New York : Columbia University, 1998.
Robinson, Francis: The Cambridge illustrated history of the Islamic world.
Cambridge : Cambridge University Press, 1996.
Hourani, Albert Habib: A history of the Arab peoples. London : Faber and
Faber, 1991.
Rathmann, Lothar: Arabische Staaten :  Bilanz, Probleme,
Entwicklungstendenzen. Berlin : Akademie, 1988.
Sally, Razeen: New frontiers in free trade :  globalization's future and
Asia's rising role. Washington : Cato Institute, 2008.
Making reforms succeed :  moving forward with the MENA investment policy
agenda.
Nugent, Jeffrey B.: Explaining growth in the Middle East. Amsterdam :
Elsevier, 2007.
Loewe, Markus: The impact of favouritism on the business climate : a study
on wasta in Jordan. Bonn : DIE, Deutsches Institut für Entwicklungspolitik,
2007.
Lewis, Bernard: Dějiny Blízkého východu. Praha : Lidové noviny, 1997.
Internetové odkazy:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Arabsk%C3%BD_sv%C4%9Bt
http://theses.cz/id/8s08fi/
http://www.investujeme.cz/clanky/spojene-arabske-emiraty-fascinujici-zeme/
http://www.anticapitalista.com/revo-cz/2009/05/20/islamsky-socialismus-v-arabskych-zemich/
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/arabske-staty
http://www.chovani.eu/clanky/zobrazit/315-Islamske_zeme
http://www.natur.cuni.cz/~koc/spv/clanky/GR_Arabie.pdf
http://www.e-islam.cz/node/42
http://www.004.cz/view.php?cisloclanku=2008052702-Cestovani-Arabsky-poloostrov
http://www.businessinfo.cz/cz/rubrika/zahranicni-obchod/1000435/
http://dumfinanci.cz/?text=174-obchodni-jednani-iii-arabove
http://www.czechtrade.cz/czechtrade-svet/asie/spojene-arabske-emiraty/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Asie
http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/asie/index.html
http://www.apec.org/
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
11.01.2010 11:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu