Apollinaire Alkoholy
Text dotazu
Dobrý den, při četbě Apollinairových Alkoholů jsem narazila na zajímavé otázky, na které ale neznám odpovědi:
1.Na jaké oddíly se člení sbírka a podle čeho, jaká jsou témata?
2.Jaké jsou ve sbírce rámcové skladby?
Odpověď
Dobrý den, pokud vám uvedené otázky přišly na mysl během četby Apollinairových Alkoholů, není těžké na ně odpovědět, stačí nalistovat obsah knihy a některé básně alespoň zběžně přečíst. Pokud by náhodou šlo o školní úlohu, v tom případě vám můžeme pomoci jen doporučením pramenů. Řadu informací najdete na internetu, když budete vyhledávat podle jména autora a názvu knihy.
Apollinairovy básně vyšly v češtině v řadě vydání, většinou výborů, kde Alkoholy tvoří podstatnou část. Celý překlad Alkoholů je dílem Petra Kopty, vydání doplňuje pěkný doslov Václava Černého, obsáhlý výbor z Alkoholů přeložil Gustav Francl. Rozsáhlý výbor z Apollinaira (Apollinaire známý a neznámý) obsahuje také komentář, mj. i k Alkoholům, z něhož by bylo možné čerpat. (přesné údaje o knihách viz níže) Jak jste asi při četbě zjistila, sbírka je poměrně různorodá, to je dáno tím, že sdružuje básně z dlouhého období 1898-1912. V čele sbírky stojí slavná básnická skladba Pásmo, která v Čechách inspirovala řadu básníků.
Pásmo bylo napsáno jako poslední z celé sbírky, přesto ji otevírá a svou inspirací v tehdejším moderním umění, např. kubismu, do značné míry udává tón celé knihy.
Prameny:
Alkoholy / Guillaume Apollinaire ; [z francouzského originálu ... vybral, přeložil a doslov napsal Gustav Francl]. -- Vyd. ve Vyšehradu 1.. -- V Praze : Vyšehrad, 2006.
Alkoholy / Guillaume Apollinaire ; [z francouzštiny přeložil Petr Kopta]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Odeon, 1996.
Apollinaire známý a neznámý : Výbor z básnického díla / Guillaume Apollinaire ; Vybral a uspoř. Adolf Kroupa ; Z franc. přel. Karel Čapek ... [aj.] ; Ohlasy, glosy, pocty naps. a vybrali A. Kroupa a Jiří Látal ; Komentář,chronologii, ediční pozn. naps. a obr. materiál vybral a uspoř. A. Kroupa. -- 1. vyd.. -- Praha : Odeon, 1981.
Doplnění dotazu:
Děkuji vám za vstřícnou odpověď. Většinu informací v ní obsažené jsem bohužel či bohudík už věděla, ale ty, co jsem potřebovala, tam jsem se pomoci nedočkala. Opravdu je to školní úloha (ovšem mnohem delší než zmíněné dvě otázky), ale myslela jsem, že odmítáte vypracovat rozsáhlé referáty, nikoli odpověď na tři řádky. Na internetu jsem hledáním strávila hodinu, nic rozumného k nalezení nebylo. Knihu jsem přečetla dvakrát a moje intelektuální úroveň ještě nejspíš nedosáhla té Apollinairové, jelikož je nad mé chápání vše, co tím chtěl autor říci, poznat. Tudíž ani nemohu odpovědět na dotazy ze školy. Ještě jednou děkuji za pomoc.
Odpoveď:
V pravidlech této služby (najdete je pod formulářem pro zadání dotazu) je výslovně uvedeno, že nezpracováváme žádné domácí úkoly. Může se stát, že to z dotazu nepoznáme, ale i tak se snažíme tazatele spíše nasměrovat k pramenům. - Smysl této služby je v tom ukázat tazateli, jak se k hledané informaci dostane, a to na základě naší knihovnické praxe a znalostí. Uvažte, že kdybychom vědomě zpracovávali domácí úkoly, vlastně bychom se dopouštěli podvodu.
Možná, že někdo vám takovou službu poskytne, Národní knihovna je ale státní instituce, má určitou historii a poslání a také musí respektovat určitá pravidla.
Chápeme, že Apollinairova poezie vám nemusí nic říkat, a možná pro vás je i nesrozumitelná. V takovém případě byste ale věc měla řešit se svým učitelem, nikoli v Národní knihovně. Domníváme se, že dobrý učitel literatury by měl být schopen ukázat, v čem přece jen je Apollinaire, i jiní básníci, zajímavý.
Nakonec připomínáme, že jsem vám uvedli odkazy na několik knih. Kdybyste si přečetla pár doslovů a komentářů v různých vydáních, jistě byste našla, co hledáte.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.10.2009 10:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu