antonymum diferenciace
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, jaké lze použít antonymum ke slovu diferenciace, konkrétně ve spojení diferencované zpravodajství? Lze případně užít nediferencované zpravodajství?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
užití termínu diferencované zpravodajství je poměrně nejednoznačné a používá se zřídka. Spojení termínu diferencovaný se slovem žurnalistika jsme ověřovali i v rámci Českého národního korpusu a není rozhodně obvyklé (viz https://www.korpus.cz/slovo-v-kostce/search/cs/diferencovan%C3%A9).
Nejvíce se vyskytuje slovo „diferencovaný“ ve spojení se slovy buňka, společnost, přístup. V těchto spojeních poměrně dobře koresponduje s významy, které lze dohledat v slovnících synonym.
V souvislosti s buňkami jsme také nalezli použití termínu nediferencované.
Slovník synonym a antonym říká:
diference - rozdíl, různost, neshoda, rozpor, odlišnost
diferenciace - 1 rozlišení, odlišení, rozdílnost ♦ sjednocení, přiblížení 2 psych, rozlišení (podnětů), odlišení 3 bioi. specializace (buněk) ♦ diferenciace
diferencovaný - rozlišený, různý, odlišný, rozdílný ♦ stejný, shodný
diferencovat - 1 rozlišovat (do skupin), odlišovat, (kniž.) rozrůzňovat ♦ přiblížit 2 rozlišovat mezi kým, odlišovat
diferencovat se - 1 rozlišovat se, různit se, lišit se, (kniž.) rozrůzňovat se ♦ přibližovat se 2 biol. vyvíjet se (buňky), vytvářet se, vznikat
Zdroj: Lingea (firma). Slovník českých synonym a antonym. V Brně: Lingea, 2012. s. 60. ISBN 978-80-87471-40-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:523f3390-9306-11e7-8167-005056825209
Domníváme se z kontextu, že jako „diferencované zpravodajství“ se označuje zpravodajství v jistých ohledech odlišné – objektivní, nezávislé, bez předsudků.
Níže jsme vybrali citace, kde je toto slovní spojení použito.
„Zvláštním oceněním za dlouhodobou vynikající novinářskou činnost budou kromě toho oceněny také novinářské formáty a novináři, kteří se v delším časovém období zasloužili o diferencované zpravodajství o sousední zemi.
V rámci pátého ročníku udělí Česko-německý fond budoucnosti společně s novinářskými svazy obou zemí (Syndikát novinářů ČR a DJV) opět celkem osm cen vynikajícím novinářkám a novinářům, kteří svou tvorbou vzbuzují zájem o sousední zemi a diferencovaným a do souvislostí zasazeným zpravodajstvím přispívají k lepšímu porozumění mezi Čechy a Němci.“
Zdroj: https://www.elbelabe.eu/cz/news/2020/zacina-cesko-nemecka-novinarska-cena-2020/
V německé verzi je použito: „Wir würdigen Qualitätsjournalismus, d.h. unabhängige und vorurteilsfreie Beiträge, die auf fundierter Sachkenntnis des Autors beruhen.“
Jedná se tedy o kvalitní žurnalistiku, tzn. příspěvky nezávislé, objektivní a bez předsudků.
Zdroj: https://deutsch-tschechischer-journalistenpreis.de/uber-den-preis/
„Citlivé a diferencované zpravodajství může přispívat k odtabuizování umírání. Existenční a každodenní zkušenosti umírajících lidí jsou podstatným tématem naší doby.“
Zdroj: MILFAIT, René a BARTOŇ, Daniel. Lidská práva osob s postižením, nevyléčitelně nemocných a umírajících na pozadí nacistických sterilizací a programu "Euthanasie". Středokluky: Zdeněk Susa, 2013. s. 406. ISBN 978-80-86057-85-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:3d9b2870-17dd-11e8-8ee4-005056825209
Při použití antonyma bychom tedy doporučili, užití takového termínu, který bude vystihovat význam, ve kterém bude termín použitý s ohledem na kontext, např. neobjektivní, nevyvážené, standardní (zpravodajství)?? Nenalezli jsme, že by se výraz nediferencovaný, v souvislosti se zpravodajstvím běžně užíval.
Pro odpověď na Váš dotaz jsme využili dostupné zdroje, avšak nejsme jazykovědci, proto bychom si Vám dovolili doporučit oslovit jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html), kde Vám poradí odborníci.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.10.2021 21:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu