Antonín Zbuzek, Zbuzkova ulice
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se dozvěděl, jaký je původ pojmenování Zbuzkovy ulice v Praze -
Vysočanech, kdy a po kom byla Zbuzkova ulice takto pojmenována. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, ulice Zbuzkova vznikla ze dvou ulic: 1. ulice Bořka Dohalského, která vznikla před rokem 1900 a jmenovala se Čechova, 1940-1945 Nižborská, 1945-1948 znovu Čechova, 1948-1952 Bořka Dohalského a 2. ulice Vávrova - bývalá Viniční, 1900-1904 Puchmajerova, 1904-1948 Podvinní, 1948-1952 Vávrova. Roku 1952 byly obě ulice spojeny a celá ulice nazvána Zbuzkova.
Název získala podle Antonína Zbuzka (1901-1941), dělníka a odbojového pracovníka, člena ilegáního krajského výboru KSČ, který byl 29.9.1941 popraven na Pankráci.
Použitá literatura:
Čarek, Jiří a kol. Ulicemi města Prahy od 14. století do dneška. Praha: Orbis, 1958.
Augusta, Pavel; Zdeňková, Marie. Ilustrovaná encyklopedie osobností v názvech pražských ulic a náměstí. Praha: MILPO MEDIA, 2006. ISBN 80-87040-03-1.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2008 12:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu